hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Olivier Roy: "IŞİD ile gerçekten mücadele eden devlet yok"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Siyasal İslam üzerine çalışan en önemli isimlerden Prof. Dr. Olivier Roy, CNN TÜRK dış haberler muhabiri Damla Doğan ve kameraman Selim Türk'ün sorularını yanıtladı. Roy'a göre, Ankara'daki saldırıdan sonra IŞİD, Türkiye için bir güvenlik tehdidi. Ancak IŞİD'in Türk halkından destek bulup stratejik bir tehdide dönüşme riski yok. IŞİD'in şu ana kadar yenilememesinin nedeni ise onlarla gerçekten mücadele eden herhangi bir devletin olmaması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haber: Damla Doğan

    Dünyanın önde gelen siyasal İslam uzmanlarından Prof. Dr. Olivier Roy, 1994 yılında yayımladığı Siyasal İslam'ın iflasi kitabıyla Türkiye'de de çok konuşulmuştu. Yeni kitabı Kayıp Şark'ın Peşinde'nin tanıtımı için Türkiye'ye gelen Roy, CNN TÜRK'ün sorularını yanıtladı. Gündeminde Ankara'daki katliam da vardı. Roy'a göre, o saldırının ana şüphelisi olduğu iddia edilen IŞİD, Türkiye için artık bir güvenlik tehdidi.

    Roy, "IŞİD, Türkiye için tabii ki de bir güvenlik tehdidi. Ama bunun stratejik bir tehdit olduğunu düşünmüyorum. Çünkü hakim olduğu yerlerdeki toplumlarda IŞİD'e destek neredeyse hiç yok. Bu yüzden Türkiye'de terörist eylemlere devam edebilirler. Ama, Türk halkının tabanından destek kazanma şansları olmayacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olivier Roy, Kayıp Şarkın Peşinde

    Peki IŞİD kendi tabanında destek bulamıyorsa, neden yenilemiyor? Roy'un bu soruya yanıtı ise, "Bence şu an kimse IŞİD'i yok etmekle ilgilenmiyor. Suriye rejimi için şu an bu, kendilerini terörle mücadele ediyormuş gibi göstermek için bir fırsat. Nasılsa bütün ülkeyi ele geçirme şansları yok diye, IŞİD'in diğer muhalif gruplarla savaşmasına izin veriyorlar. Türkler, Suudiler, Iraklılar hatta İranlılar için de IŞİD ana mesele değil" şeklinde.

    Demirtaş: ''Bu katliamı yapanlar Türk ve Kürtleri karşı karşıya getiriyor''

    Roy, Türkiye'nin bu tabloda nerede durduğuna ilişkin olarak, şunları söyledi: "Türkiyenin sorunu ne IŞİD ne de Esad. Türkiye'nin sorunu Kürtler. Siyasi bir çözüm olmadığı sürece Türkiye zor bir pozisyonda kalacak. Çünkü Türkiye topraklarında da sorun ve çatışma var. Aslında Türkiye'nin bölgede Suriye'yi endişelendirecek jeostratejik bir çıkarı yok. Ama, Rusya'nın orada olması Türkiye için de önemli. Bu, Rusya'nın Gürcistan'dan İran'a Türkiye'nin 4 bir tarafında olması demek."

    Roy, Ortadoğudaki dengelerin önümüzdeki dönemde nasıl değişeceği, IŞİD'in mağlup edilmesi mümkün mü yoksa, Suriye'nin bölünmesiyle yeni bir devlet mi kurulacağı sorusuna ilişkin olarak, şöyle konuştu: "IŞİD yapısal olarak istikrarsız bir grup. Bence güçlü bir devlet kurmaları mümkün değil. Ama kimse onlarla mücadele etmediği sürece, IŞİD de kalmaya devam edecek. Bu da Ortadoğunun istikrarını bozacak. IŞİd'in bir şekilde siyasi sisteme enregre edilebileceğine inanmıyorum. Bu onların da çok umrunda değil zaten. Suriye'de uzun süre daha böyle kaotik ve istikrarsız bie ortam olacak."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roy'a göre bu istikrarsızlığı ve bölgedeki radikal grupları İslamla bağdaştırmak da yanlış. Roy, "Bence İslam ve Ortadoğu kelimeleri arasında bir anlam karmaşası var. Ortadoğuda büyük bir kriz var. İstikrar, kimlik krizi, Suudi Arabistan ve İran arasında bir kriz. Ortadoğudaki birçok siyasi hareket İslamı siyasi ideoloji olarak kabul etmiş evet. Ama, aslında bölgede jeostratejik bir çatışma var ve bu İslamın altında saklanıyor. Ama, İslamın tek başına böyle lanse etmemek gerek" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow