hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye-Hollanda krizine dünyadan tepkiler

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik krizin ardından, Avrupa'nın bir çok başkentinden konuyla ilgili açıklamalar geldi. İşte Avrupalı liderlerin krize dair açıklamaları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda ile Türkiye arasında krize, dünyadan sert tepkiler geldi.

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Metz kentinde miting yapmasına izin veren Fransa hükumeti, herkesi "İtidalli davranmaya" çağırdı. Türk hükumetine ise "Provokasyonlardan kaçınma" çağrısı yaptı. Fransız Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, ülke içindeki sağ partilerden Metz mitingine izin vermeleri nedeniyle gelen eleştiriler üzerine, yazılı bir açıklama yaptı.

    Fransız Bakan, "Metz'deki toplantı, Fransa'daki bir derneğin kapalı bir mekanda organize ettiği bir etkinlik olduğunu, kamu güvenliğini tehdit edecek bir nitelik taşımadığı için de yasaklanması için bir gerekçe bulunmadığını" dile getirdi.

    Ayrault şöyle devam etti: "Bugün Türkiye ile çok sayıda Avrupa Birliği ülkesi arasında yükselen tansiyon karşısında, Fransa itidal çağrısı yapmaktadır. Ayrıca, Türk yetkililerini de provokasyon ve aşırılıklardan kaçınmaya çağırmaktadır. Fransa demokratik kurallara bağlılığını bir kez daha hatırlatır. Bu şartlar altında, sorumlu davranış sergilemek ve gereksiz tartışmaları engellemek gerekir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir açıklama da danimarka'dan da bir açıklama geldi. Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, "Binali Yıldırım'a bu ay Danimarka'ya yapacağı ziyareti ertelemesini teklif ettim" dedi.

    Danimarka Başbakanı Rasmussen, Hollanda'daki olaylar ile toplantıların birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, "Bu nedenle Türk mevkidaşıma toplantısını ertelemesini teklif ettim" açıklamasında bulundu. 

    Binali Yıldırım 20 Mart'ta Danimarka'ya gidecekti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, bazı Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye arasında son günlerde yaşanan gerginlikle ilgili diyalog çağrısında bulundu.

     Avrupa Konseyi Genel Sekreteri "Bu durum demokrasi ve diplomasiye zarar veriyor. Bu gerginliğin daha fazla tırmanmasına izin veremeyiz. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan bütün Türk vatandaşlarına anayasa değişikliği konusunda yeterli bir şekilde bilgilenme fırsatı verilmesi gerekirken, referandum kampanyası açık, kapsamlı ve adil olmalı." dedi. 

    Jagland, "Taraflar, bu etkinliklerin biçiminde yapıcı bir diyalog içine girme konusunda görüş birliği içinde olmalılar. Ayrıca, idari hazırlıklar için gerekli zamanın tanınması gerekir." ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Jagland, Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerdeki toplantı ve siyasi kampanyaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olarak gerçekleşmesi gerektiği uyarısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow