hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasaları "Çin" çarptı!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki ekonomik yavaşlama dünya piyasalarını sarstı. Çin borsası yüzde 9'a yakın düştü. Japonya ve Asya borsaları büyük kayıp yaşadı. Avrupalı şirketlerin piyasa değeri bir günde 400 milyon euro eridi. Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 5'i aştı. Dolar 2.97 liraya ulaştı. Euro 3.50'ye yaklaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavaşlama sinyalleri dünyanın ikinci en büyük devinden, Çin'den gelince etkisi de en az o kadar büyük oldu.

    İç ve dış talep hızlı düştüğü Çin'de imalat sektörü ağustos ayında 6 buçuk yılın en sert daralmasını yaşadı. Fabrikalar işçi çıkarmaya başladı.

    Ülke borsaları yaz başından bu yana büyük düşüş yaşarken, Shangay Borsası pazartesi sabahı yüzde 9'a yakın düşerek en büyük kaybını yaşadı. Peşinden de Japonya ve diğer Asya borsalarını sürükledi. Asya borsalarında kayıplar yüzde 4.5'ları aştı.

    Dünyada Çin alarmı!..

    ABD borsaları 4 yılın en kötü haftasını geride bıraktı. Avrupa borsaları adeta eridi, 6 yılın en düşük seviyelerine indi. Asya'daki dalga haftaya da Avrupa borsalarının keskin düşüşle başlamasına yol açtı. Borsalar ocak ayından bu yana en düşük seviyelerindeydi.

    Düşüş Borsa İstanbul'da da yüzde 4'ü aştı.

    Bu endişe petrol fiyatlarını da 2009'dan beri en düşük seviyeye getirdi.  

    "FED faiz artıramayacak" beklentisi euroyu destekledi, parite 1.15'i aştı. İçerde de dolar 2.95 lira sınırında seyrederken, euro 3.40 liraya çıktı.

    Çin'in yavaşlarken dünyayı da peşinden sürekleyebilir ve dünyanın birçok ülkesinde büyümeyi aşağı çekebilir.

    Türkiye, 2014 yılında Çin'den 24.9 milyar dolarlık ithalat yaparken, bu ülkeye ihracatı 2.8 milyar dolarda kalmıştı. Yuan'ın devalüe olmasıyla bu açığı kapatmak daha da zorlaştı. Üstelik sadece Çin'deki yavaşlama sadece iki ülke arasıdaki ticareti etkilemeyecek, Türkiye'ye dolaylı yoldan etkileri de olabilir.

    New York borsası çöktü

    New York borsasında endeksler, Çin'in tetiklediği, hisse senetleri gibi dünya çapında riskli varlıklardan kaçışın etkisiyle haftanın ilk işlem gününe keskin değer kayıplarıyla başladı.

    Açılışta, Dow Jones Endeksi 535,09 puan (yüzde 3,25) azalışla 15.924,66 puana, Standard ...Poor's 500 Endeksi 67,62 puan (yüzde 3,43) değer kaybederek 1.903,27 puana düştü. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 391,30 puan (yüzde 8,32) gerileyerek 4.314,74 puan oldu.

    Açılışın hemen ardından kayıplar Dow Jones Endeksi'nde yüzde 5'in, Standard & Poor's 500 Endeksi'nde de yüzde 4'ün üzerine çıktı. Böylece New York borsası Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

    Avrupa 400 milyar euro eridi

    Avrupa borsaları, Çin borsalarındaki keskin düşüşün ardından bugün yüzde 5'in üzerinde gerilerken, Avrupalı şirketlerin piyasa değerinde sadece bugün meydana gelen düşüş 400 milyar euroyu aştı.

    Avrupa'nın 300 büyük şirketini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi seans ortası itibariyle yüzde 5'in üzerinde gerilerken, endeksteki şirketlerin piyasa değerindeki kayıp 400 milyar euroyu aştı. Endeks en son Mart 2009'da yüzde 5.2 gerileyerek bu derecede yüksek değer kaybetmişti.

    Ayrıca Ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gören FTSEurofirst 300 endeksinde ay başında Çin'in yuanı devalüasyonunun ardından küresel deflasyon nedeniyle piyasa değerindeki kayıp 1 trilyon euroyu aştı.

    Çin borsalarında geçen hafta kaydedilen yüzde 11'lik düşüş sonrasında yetkililerin düşüşün önüne geçecek herhangi bir adım atmamasının ardından küresel hisse senedi ve emtia piyasaları sert düşüş kaydediyor. Çin hisse senedi piyasası sadece bugün yüzde 8'in üzerinde gerileyerek 2007 yılındaki küresel finansal krizden bu yana en sert tek günlük kaybı kaydetti.

    Madencilik şirketlerini izleyen STOXX 600 Basic Resources endeksi ve enerji sektörü endeksi emtia fiyatlarındaki keskin düşüşü izleyek sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 6.3 geriledi.

    Bankacılık ve varlık yöneticileri endeksleri de keskin şekilde gerilerken, Euro STOXX volatilite endeksi 10 puan yükselerek Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow