hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CERN'den teknoloji transferi için çalışmalar hızlandırıldı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Evrende neden madde var? Higgs parçacığını bularak bu soruya yanıt veren Cern'den Türkiye'ye teknoloji transferi için çalışmalar hızlandı. Türkiye ile Cern arasındaki çalışmaların koordinasyonu Bilgi Üniversitesi'ne verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin dünya üzerinde yürütülen en önemli bilimsel çalışmalardan biri olan Cern'ün kısmi üyesi olmasıyla birlikte bilim dünyası da ilişkileri artırmak için harekete geçti.

    Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kuran Bilgi Üniversitesi, Cern atlas deneyinin Türkiye koordinasyonundan sorumlu oldu. Koordinatörlük görevini üstlenen Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, konunun önemini tek bir cümleyle özetliyor:

    "Parçacık hızlandırıcıları içinde bulunduğumuz yüzyılın anahtarı olarak görüyoruz."

    Yüksek enerji fiziğini "jenerik teknolojiler" yani doğurgan, birçok yeni teknolojiye yol açan bir bilim alanı olarak tanımlayan Prof. Çetin, çok sayıda buluşun bu alandan çıktığına işaret ediyor.

    Gelişmiş ülkelerin bilimsel harcama bütçelerinin önemli bir bölümünü yüksek enerji fiziğine ayırdığına işaret eden Prof. Çetin, Türkiye'nin Cern'den teknoloji transfer etmesi için çaba harcadıklarını açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow