hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik sert yükseldi, çift haneye çıktı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İşsizlik Haziran'da sert yükseldi, çift haneye çıktı. İşsiz sayısı 3 milyon 127 bine çıkarken, genç işsizliği hızlı yükseldi. Genç işsiz oranı yüzde 19.4'e ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomideki yavaşlama işsizlik üzerindeki etkisini gösterdi, haziran ayında işsizlik çift haneye çıktı. Geçen yılın haziran ayında yüzde 9,6 olan işsizlik, bu sene yüzde 10,2'ye yükseldi. Uzmanlar işsizliğin yüzde 9,8'e çıksa da tek hanede kalacağını tahmin ediyordu.

    Türkiye'de gizli işsizliğin olduğu tarım sektörü çıkarıldığında, tarım dışı işsizlik yüzde 12,2'yle daha yüksek bir seviyeye ulaştı. İşsiz sayısı 247 bin artarak, 3 milyon 127 bine çıktı.

    Tarım sektöründe çalışan sayısı 421 bin azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 811 bin arttı. Böylece toplam çalışan sayısı 391 bin kişi arttı. Ancak genç nüfus nedeniyle ilk kez iş hayatına atılanlar işsizlik oranının artmasına neden oldu.

    Türkiye'de çalışan her yüz kişinin 20,2'si tarım sektöründe çalışırken, bu sektördeki istihdam1,8 geriledi. Sanayide çalışanların oranı 0,4 azalarak yüzde 19,3'e inerken, inşaat ve hizmetlerde çalışanların oranı yükseldi. İnşaatta çalışanların oranı yüzde 0,2 artarak yüzde 7,5'e, hizmetlerde çalışanların oranı 2,1 artışla yüzde 53,1'e çıktı.

    Genç işsizliği ise yüzde 19,4'e yükselerek yüzde 20'ye yaklaştı. Geçen yılın haziran ayında genç işsizliği yüzde 17,7 olmuştu. Kayıtdışı çalışanların oranı da 0,6'lık azalışla yüzde 34 oldu. Yani her üç kişiden biri herhangi bir sosyal güvence olmadan kayıtdışı çalışıyor.

    Bu arada iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan ama iş olsa hemen çalışırım diyenlerin sayısı da arttı. İş aramadıkları için işsiz sayılmayan bu kişilerin sayısı da 43 bin artarak 2 milyon 459 bin kişiye ulaştı.

    Tahminler işsizliğin, ekonomideki yavaşlamanın artması ve 15 Temmuz darbe girişiminin etkisiyle önümüzdeki aylarda daha da yükseleceğini gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow