hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taklit ürünlerde Çin birinci, Türkiye ikinci sırada

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dünyada satılan 100 taklit ürünün 63'ü Çin'de üretiliyor. Türkiye Çin'in ardından ikinci sırada. 461 milyar dolarlık taklit ürün pazarında Türkiye'nin payı 17 milyar dolar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OECD'nin taklit ve korsan ürünler raporu yayınlandı. Rapora göre, dünya genelinde 461 milyar dolarlık taklit ürün satılıyor. Yani dünyadaki tüm ticaretin yüzde 2.5'i taklit ve korsan ürünlerden oluşuyor.

    Dünyadaki taklit ve korsan ürünlerin çok büyük kısmı Çin'de üretiliyor. Dünya taklit ve korsan üretiminin yüzde 63.2'si Çin kaynaklı. İkinci sırada gelen Türkiye pazarın payı yüzde 3.3. Avrupa Birliği de Türkiye'deki taklit ve korsan ürünleri raporlarına yansıtıyor.

    Türkiye'deki taklit ve korsan ürün piyasasının büyüklüğünün 17 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak bu pazarın büyük kısmı Çin gibi üreticilerden Türkiye'ye gelen ürünlerden oluşuyor. Türkiye'de taklit ve korsan üretimin 5.4 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye taklit ve korsan üründe ikinci sırada yeralsa da Çin'in 300 milyar dolara yaklaşan hacminin yanında küçük kalıyor.

    Dünyada taklit ve korsan ürünlerden en büyük zararı ABD, İtalya ve Fransa görüyor. Bu ülkeler sadece kendi iç pazarlarında taklit ürünlerle mücadele etmiyor. Kendi vatandaşları ya da turistlerin yurtdışından aldığı taklit ürünlerle ülkelerine gelmesi durumunda da cezai işlem yapıyorlar. Yani Fransa'ya taklit ürünle girmek, ürünü oradan almasanız bile suç oluşturuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow