hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cemil Çiçek'ten Papa'ya tepki

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Meclis Başkanı Cemil Çiçek Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği Soykırım Tasarısına tepki gösterdi. Kararın gelecekte birçok olumsuz yansımaları olacağını söyleyen Çiçek "milletimiz nefret söylemlerine muhatap olursa sorumlusu Avrupa Parlamentosu ve Papa'nın açıklamalarıdır" dedi. Çiçek, Meclis'teki çalışmaları da anlattı. ''Bu Meclis'te yapamadığımız bir tek şey kaldı; bir evlenme merasimi yapamadık. Bir de nikah kıyıverseydik olacaktı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'teki siyasi parti grup toplantılarının bugünkü görüntülerinden kurtarılması gerektiğini belirterek, "Meclisin zaman zaman Ayrancı pazarına döndüğü günler oldu. Şuradan hediye, buradan bilmem ne, neredeyse icra dairelerinin müzayede salonuna döndüğü zamanlar oldu. Bu Meclis'te yapamadığımız bir tek şey kaldı; bir evlenme merasimi yapamadık. Bir de nikah kıyıverseydik olacaktı" dedi.

    Çiçek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında TBMM'nin 24. Yasama Dönemine ilişkin faaliyetler hakkında bilgi verdi, yaşanan tartışma ve gerginliklere ilişkin görüşlerini paylaştı. TBMM'nin 24. Yasama Döneminde acı-tatlı, 'keşke olmasaydı' denilecek olaylar yaşandığını ifade eden Çiçek, "Ümit ederim bunlar 25. Dönemde yaşanmaz. Bu hepimizi üzmüştür. Meclisin itibarı açısından olumsuz bakışa sebebiyet vermiştir" diye konuştu.

    TBMM'nin her konunun olgunlukla tartışıldığı ve karara bağlandığı yer olduğunun altını çizen Çiçek, "Meclisler eylem yeri değildir, genel kurullar hakaret ve benzeri sözlerin, tasvip edilmeyen davranışların yaşandığı yerler değildir, olmaması gerekiyor. Bunlar geride kaldı, 8 Haziran sabahından itibaren yeni sayfalar açılacağına göre ümit ederiz bu sıkıntılar yaşanmaz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yeni anayasa çalışmaları tecrübe oldu"

    Cemil Çiçek, genel seçim öncesinde yeni anayasanın tartışıldığına dikkati çekerek, "Maalesef bu dönem bunu sonlandıramadık. Önemli tecrübe oldu. Herkes yeni anayasa talebini gündeme getirirken bu çalışmalardan azami yararlanması lazım" dedi.

    Yeni anayasa için, dünyada ve özellikle AB üyesi ülkelerde taktir toplayan yöntemle işe başladıklarını ifade eden Çiçek, sivil toplum, kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler, yüksek yargı ve toplumun tüm kesimlerinin görüşünü aldıklarını ve 18 bin sayfalık doküman hazırladıklarını anlattı.

    Siyasi çevrelerde özeleştiri geleneği olmadığını ifade eden Çiçek, şunları söyledi: "Bu anayasanın Türkiye'nin ihtiyaçlarına neden cevap vermediğini sık sık dile getiren biz siyasetçiler ya da kuruluşların söylemediğimiz laf kalmadı. Bu anayasa belki bunların çoğunu da hak etti. Bu işin ayrı kısmı. 'Yeni anayasa nasıl olmalı' dediğimizde bir, iki parti dışında kimsenin hazırlığı olmadığını gördük. Anayasa Uzlaşma Komisyonunu kurduğumuzda hiçbir partinin birinci maddeden yürütme ve yürürlük maddesine kadar anayasa taslağı yoktu. Eğer hala o fikirlerinde duruyorsa, çalışmalara katılan dört siyasi partiyle Meclis dışındaki iki partinin iyi kötü anayasa taslağı var. Madem anayasa bu seçimde öncelikli gündem maddesiyse, sadece başlığı konuşmak yerine, kim nasıl anayasa istiyor birinci maddeden yürürlük maddesine kadar taslağı halkın önüne koymalı ki karanlığa kurşun sıkmış olmayalım. 'Gözüme bak anlarsın' olmasın. 30 yıldır yaptığımız suçlamaları geride bırakalım, kimin ne düşündüğü ortaya çıksın. Özgürlükler, sistem, sistemin dengeleri konusunda hiç olmazsa neyi tartıştığımızı, neyi tercih ettiğimizi bilerek bunu yapalım. Toplumun önündeki en önemli, güncel konularla ilgili seçime giderken siyasi partiler daha somut öneriler ortaya koyarsa, siyaset daha kaliteli ve anlamlı hale gelir. Halbuki biz konuları değil, konuşanları tartışarak siyasette mesafe alamıyoruz. Bu beraberinde gerginlikleri ve sıkıntıları getiriyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İç tüzük resmen var, fiilen yok"

    Çiçek, 24. Yasama Döneminde bazı komisyonlar kurulduğunu, ancak "lafının edildiğini, işinin yapılamadığını" ifade etti. Siyasi Etik Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu anımsatan Çiçek, parlamentoda etik yükümlülüklerin uygulanabilir hale getirilemediğini söyledi. Meclis'te en çok sıkıntı çekilen konulardan birinin iç tüzük olduğunu dile getiren Çiçek, "Resmen TBMM'nin iç tüzüğü var, fiilen iç tüzüğü yok. Herkes kendi talebini, görüşünü iç tüzük hükmü gibi tartışma konusu yaparak, gereksiz tartışmalara sebebiyet verdik" dedi. Çiçek, yeni iç tüzük için 4-5 madde dışında anlaşıldığını anımsatarak,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çiçek, TBMM Başkanlığı'nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergelerinin tamamını cevapladıklarını, bununla da iftihar ettiklerini söyledi. Meclis'te 418 araştırma önergesi verildiğini anlatan Çiçek, kurulan araştırma komisyonlarının raporlarındaki önerilerin uygulanıp uygulanmadığının denetimini yapmanın mümkün olmadığına işaret etti.

    1 milyon 668 bin ziyaretçi

    Çiçek, 24. Yasama Döneminde Meclis'i, 1 milyon 668 bin 773 kişinin ziyaret ettiğini kaydederek, şöyle devam etti: "AB üyesi ülkelerin tamamına bir yılda gelen ziyaretçiden fazlası TBMM'ye geliyor. Biz bundan elbette memnuniyet duyuyoruz, demek ki halkın içinde parlamentodur ama bu kadar ziyaretçinin getirdiği zorluklar oluyor. Kural koymakta da zorlandığımız zamanlar oluyor. Ziyaretçilerin bir kısmı salı günkü grup toplantılarına geliyor. Grup toplantıları siyasetin en cazip toplantıları. Toplumdaki gerginliğin, parlamentoda yaşanan sıkıntıların en önemli nedeni usulüne uygun yapılmayan, partilerin grup iç yönetmeliğine uymayan grup toplantılarıdır. Bu doğru değildir, tümüyle yanlıştır. Parlamentolar yasama faaliyetinin merkezidir, siyasi parti faaliyetlerinin merkezi, partilerin genel merkezleridir. Önümüzdeki dönemde de bu yanlış yola devam edilirse, grup toplantılarını, sadece çok katılımlı basın toplantısı olarak, sloganlarla veya başka enstrümanlarla yaparsak, korkarım üzücü ve sıkıntılı durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    25. dönemde gerginlik istemiyorsak, daha kaliteli Meclis müzakeresi istiyorsak, insan ilişkilerine, hoşgörüye dayalı Meclis çalışması arzu ediyorsak, mutlak suretle grup toplantılarının bugünkü görüntüden, üslubundan ve yönteminden kurtulması gerekir. Grup iç yönetmeliklerine baktığımızda bu toplantılara katılabilecek olanlar, sadece milletvekilleri ve üst düzey parti yöneticileridir.

    Eski milletvekilleri bile bu toplantılara katılamaz. Zaman zaman Ayrancı pazarına döndüğü günler oldu. Şuradan hediye, buradan bilmem ne, neredeyse icra dairelerinin müzayede salonuna döndüğü zamanlar oldu. Bunlar parlamento adına hoş görüntüler değil. Grup toplantılarında en üst düzeyde karşılıklı suçlamaların sonucunda Genel Kurula girdiğinizde, hepimizi üzen sıkıntılar, söylemler, görüntüler olmuştur. Bu Meclisin güvenliğini, sağlık şartlarını ve başka şartları olumsuz etkilemiştir. Partilerden kiminle konuştuysam benim gibi düşündü ama bir saat sonra uygulamaya gelince herkes bildiğini okumaktan geri kalmadı. Meclisin süratle bu görüntüden kurtarılması gerekir. Her şeyi Meclis'te yapamayız. Başka yerlerde yapılacak toplantılar var. Bu Meclis'te yapamadığımız bir tek şey kaldı; bir evlenme merasimi yapamadık. Bir de nikah kıyıverseydik olacaktı. Onun dışında ne varsa bu Meclis'te olmaya çalışıldı. Sonra Meclis'te üzücü olaylar meydana geldiğinde, güvenlik zafiyeti var. Bunların hiçbiri doğru değil."

    Çiçek, parlamento hukukunu işler hale getirmeye çalıştıklarını, kimseye yanlış yapmamaya ve önyargıyla davranmamaya özen gösterdiklerini ifade ederek, 25. Yasama Döneminin hukuka uyulan dönem olmasını diledi. Milletvekili danışmanları arasında da parlamento kültürü olmayanların bulunduğunu dile getiren Çiçek, danışmanların eğitimden geçmesi gerektiğini söyledi.

    Çiçek, bugün ölüm yıl dönümü olan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dan çok şey öğrendiğini belirterek, Özal'ı rahmetle andığını da söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow