hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSYK'nın yapısı değişiyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    YSK halkoylamasına ilişkin resmi sonuçları açıkladı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Artık yeni anayasa ile getirilen değişikliklerin bir kısmı yürürlükte. İlk aşamada uygulanacak değişikliklerden biri de HSYK'nın Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak yeniden yapılandırılması. 13 üyenin 7'sini meclis, 4'ünü Cumhurbaşkanı seçecek. Meclis, seçilecek 7 üye için harekete geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni anayasaya göre şu anda 22 üyeden oluşan ve üç daire halinde çalışan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olacak. Üye sayısı 13'e düşürülecek ve iki daire halinde çalışacak. Kurulun başkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi sayılacak.

    Meclis adaylık başvurularını 2 Mayıs'ta alacak. Yeni üyeler 30 gün içinde belirlenecek.

    Kurul için 2010'daki anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasıyla getirilen seçim sistemi de kaldırılacak.
    Kurulun 4 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından, 7 üyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 30 gün içinde seçilecek.

    Adaylar için bir duyuru yapıldı. Duyuruda, Meclis tarafından, üçü Yargıtay üyesi, biri Danıştay üyesi ve üçü yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından olmak üzere, 7 üye seçimi yapılacağı belirtildi.

    Başvurular Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonda değerlendirilecek. Genel kurulda yapılacak seçimde ise 1. turda 367 oy aranacak. 2. turda 330 oy yeterli olacak. Hiç bir adayın bu desteğe ulaşamaması halinde her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme yoluyla üyeler belirlenecek.

    Yeni anayasyla askeri mahkemeler de sivilleşecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Mahkemeler kaldırılacak. Kaldırılan askeri yargı mercilerinde görülmekte olan dosyalardan temyiz aşamasındakiler Yargıtay veya Danıştay'a, diğer dosyalar ise adli veya idari yargı mercilerine dört ay içinde gönderilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nin askeri üyeleri de düşecek. Bu nedenle üye sayısı 17'den 15'e inecek.15 üyenin görevi, süreleri dolana kadar devam edecek. Ardından da yeni üyeler Cumhurbaşkanı ve meclis tarafından belirlenmeye devam edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow