hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte İsrail ile normalleşme pazarlığının perde arkası...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye ile İsrail'in geçen hafta İsviçre'nin Zürih kentinde vardığı ön mutabakatın ayrıntıların'da neler var?Hürriyet gazatesine konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, Ankara Gazze'ye yapacağı yardımların hiçbir kısıtlama olmadan geçirilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeyecek. Türkiye için iki temel öğe tazminat ve Gazze. Doğalgaz boru hattı işbirliğinin anlaşma ile ilgisi yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail tazminat ödemenin yanı sıra Gazze'ye uyguladığı ablukayı kaldıracak mı?

    İki ülke arasında yeniden başlayan pazarlıklarda en fazla merak edilen başlık bu.

    Görüşmelerin perde arkasında yaşananları Hürriyet gazetesi üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırarak yazdı.

    Türkiye Gazze'ye tam erişim istiyor

    Buna göre, Türkiye Gazze'ye tam erişimde ısrarcı. Yani Ankara, Gazze'ye yapacağı yardımların hiçbir kısıtlama olmadan geçirilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeyecek.

    Aynı yetkiliye göre, Ankara-Tel Aviv arasında yeniden başlayan görüşmeleri ve üzerinde konuşulan anlaşmayı İsrail "iç kamuoyundaki tepkiyi görmek amacıyla" özellikle basına sızdırdı.

    Hamas yetkilisi Salih El Aruri'nin Türkiye'den daha önce sınırdışı edildiği halde İsrail'in baskısı üzerine yeni sınırdışı edilmiş gibi lanse edilmesinin amacı da "Bakın biz bu sonucu aldık" demek için.

    Yetkili, "Hamas, Türkiye'nin anlaşma için İsrail'le konuşmasından rahatsız değil, tam tersine bu anlaşma olması durumunda Türkiye'nin Filistin'e daha çok ve etkin yardım yapacağını biliyorlar" dedi.

    "Halid Meşal'in ziyaretinin zamanlamasında özellikli bir şey yok. Herkes İsrail-Filistin barış görüşmelerinde Hamas'ın olması gerektiği fikrini kabul ediyor. Başta ABD'de karşıydı ama bunu sonra onlar da kabul etti" yorumunu yaptı.

    "Doğalgaz boru hattı için İsrail ricacı olmalı"

    Türkiye için iki temel ögenin tazminat ve Gazze olduğunu vurgulayan yetkili, doğalgaz konusunun anlaşma ile ilgisi olmadığını ve bu konuda olası işbirliğinin zaman alacağını söyledi. "Doğalgaz boru hattı için İsrail'in ricacı olması gerek" dedi.

    Yetkilinin ifadesine göre, görüşmelerde İsrail, "Anlaşma olduktan sonra Türkiye'den eleştiriler devam edecek mi?" kaygısını da iletti. Ankara ise, "Anlaşmanın yapılmış olması Türkiye'nin İsrail'i eleştirmeyeceği anlamına gelmez. Bu İsrail'in Gazze'ye yönelik tutumuna bağlı" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow