hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Türkiye'nin Fırtına obüsleri

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Suriye'deki savaşla birlikte bölge stratejik silahların da sergilenme alanı oldu. Rusya'nın S-300 ve S-400'lerini yerleştirdiği Suriye'de ABD'de IŞİD'e karşı hava operasyonlarında F-35'leri ilk kez kullandı. İran'ın da Emad füzelerini sergilediği coğrafyada Türkiye'nin güvenliğini NATO hava savunma sistemi olan Patriotlar sağlıyor. Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerin gerildiği coğrafyada Türkiye'nin sınırın ötesine müdahale araçlarından biri de "Fırtına obüsleri"... "Fırtına Obüsleri", "Türk yapımı" olarak biliniyor ancak silah sistemi, yükleyici gibi bazı sistemleri Güney Kore'den alındı. IŞİD'in ihlallerine karşı kullanılan "Fırtına obüsleri" son olarak PYD'ye ait hedeflerin vurulmasında kullanıldı. İşte "Fırtına obüsleri"...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin ürettiği "T-155 Fırtına Obüsü", askeri literatürde Kundağı Motorlu Topçu Silah Sistemi olarak geçiyor. Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde her türlü arazide rahatça harekât icra edebildiği ifade ediliyor.

    Fırtına'nın güç Ağırlik oranı 21bg/t. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesi ve atış esaslarının süratle takibini yapabiliyor.

    Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahip.

    Fırtına hareket halindeyken 30 saniye içinde atışa hazır olabiliyor ve ilk 15 saniye içinde ani atış olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayibiliyor. Obüs atış görevinin ardından 30 saniye içinde mevzisini terk edebiliyor.

    Obüs, içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemiyle kısa sürede mevzi değiştirebiliyor ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fırtına'nın Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar: Ataletsel Seyrüsefer Sistemi / Atış Kontrol Bilgisayar / Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi / İlk Hız Ölçme Radarı

    Obüs Ataletsel Seyrüsefer Sistemi sayesinde tevcih hattı istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5 metre ve mevzi rakımını 10 metre doğrulukla tespit edebiliyor. Obüs ayrıca, mevcut sistemlerin aksine, tevcih herekli nişan dairesi, nişan çubuğu vb. alet ve avadanlığa ihtiyaç duyulmadan çok kısa bir süre zarfında mevzilenebiliyor.

    Geliştirme programı

    T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına 1995'te Kara Kuvvetleri'nin topçu birliklerinin taktik ve teknik kullanım konseptleri, geleceğin savaş alanı ihtiyaçları doğrultusunda başlandı. Programda 155 mm M-44T ve M-52T kundağı motorlu obüs modernizasyon programlarındaki deneyimlerden de yararlanıldı.

    Tasarım ve prototip üretim çalışmalarını Kara Kuvvetleri Teknik ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı yürüttü. 1995 yılında başlanan ve azami menzili 30 km olan 155 mm /39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretildi. Ancak daha uzun menzil ihtiyacı nedeniyle yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara Kuvvetleri ihtiyacına yönelik olarak 40 km menzilli, 155mm / 52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılında başlandı.

    Obüsün gövde ve kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak bilgisayar ortaminda yapıldı. Prototip obüsün gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi Eylül 2000`de tamamlandı. Yurt dışından sağlanan parçaların entegrasyonu ise aynı yılın Aralık ayında bitirildi.

    Sistemleri Almanya satmadı

    Prototip üretimi sırasında Almanya üretimi PzH 2000 obüsünün alt sistemlerinin kullanılması planlanmıştı. Ancak Almanya Federal Güvenlik Konseyi PzH 2000'nin sistemlerinin Türkiye'ye satışı için ihracat lisansını onaylamayınca bu sistemler Güney Koreli Samsung Techwin firmasından alındı.

    Sistemleri Güney Kore'den alındı

    Temmuz 2001'de ise bazı alt sistemlerin (otomatik yükleyici, komple 155mm /52 kalibre silah sistemi) tedarikine yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında kontrat imzalandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow