hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Palm yağı tartışmasında uzmanların işlenmiş gıda kavgası

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ünlü bir krem çikolata markasının kullandığı palm yağının kanserojen olduğu iddialarının tartışıldığı CNN TÜRK Gündem Özel programında uzmanlar arasında tartışma çıktı. Endüstride kullanılan işlenmiş gıdaların sağlığa zararlarına işaret eden Dr. Ümit Aktaş'a, toksikoloji uzmanı Ali Esat Karakaya ile gıda mühendisi Fahri Yemişoğlu'ndan itiraz geldi. Tip 2 Diyabet hastalığındaki yükselişe işaret eden Dr. Aktaş da "Türkiye'de önümüzdeki 10 sene içinde 20 milyona yakın diyabet hastası olacak. Türkiye'nin bütçesi yetmez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK'te Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel'de ünlü bir krem çikolata markasındaki palm yağının kanserojen olduğu açıklamaları üzerine başlayan tartışmalar uzmanlarca masaya yatırıldı. Programda işlenmiş gıdaların sağlığa zararları olduğu görüşünü savunan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş ile Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Esat Karakaya arasında tartışma yaşandı.

    Dr. Yavuz Dizdar'dan palm yağı için çarpıcı iddia

    Dr. Ümit Aktaş'ın programda, endüstride kullanılan işlenmiş gıdalar ve GDO'nun sağlığa zararlı olduğu yönündeki sözlerine, gıda mühendisi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişoğlu ve Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Esat Karakaya'dan bunun ekonomiye zarar vereceği anlamına çıkan itirazlar geldi.

    Palm yağı tartışması sürüyor: 'Söz konusu ürün kimyasal bomba'

    Bakan Çelik'ten 'palm yağı' açıklaması

    "Bizim sağlığımız bozulduğu zaman bunun yarattığı zarar, kronik hastalıkların patlamasının getirdiği zarar ne olacak?" diye soran Dr. Ümit Aktaş, 1998-2010 yılları arasında diyabetin yüzde 85, pre-diyabetin yüzde 400 arttığı şeklindeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Türkiye'de önümüzdeki 10 sene içinde 20 milyona yakın diyabet hastası olacak insanlar bulunduğunu söyledi. ABD'deki bir araştırmadan söz eden ve 50 yaşında Tip 2 Diyabet teşhisi konulan bir kişinin ölene kadar sisteme maliyetinin 250 bin dolar olduğunu aktaran Dr. Ümit Aktaş, Türkiye'deki rakamın nasıl bir ekonomik maliyet yaratacağına işaret etti. Dr. Aktaş, "Ne demek bu? Türkiye'nin bütçesi yetmez. Trilyonlarca dolardan bahsediyoruz. Ne sebep oldu buna? Genetiğine müdahale edilmiş buğday neden oldu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Profesörden palm yağı açıklaması: Çevreci lobinin işi

    Dr. Aktaş'ın bu sözlerine Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, "O kadar daldan dala ki hepsinin cevabı var. Siz uzman olmadığınız konuların hepsine bir laf atıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

    İşin Nutella tarafı: Ferrero iddiaları cevapladı

    Bunun üzerine Dr. Aktaş, hekim olmayan Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Karakaya'ya "Siz diyabet uzmanı mısınız?" diye sordu. "Hayır, değilim" diye yanıt veren Prof. Dr. Karakaya, "Siz de değilsiniz" diye karşılık verdi. Bunun üzerine gerginleşen tartışmada Dr. Aktaş, "Benim doktor olarak bu konularda söz söyleme hakkım var. Ne konuşacağımı sizden öğrenecek değilim" dedi. Prof. Dr. Karakaya da "Bitkisel ilaç düzenlemesi yapın, onların nasıl pazarlandığını anlatın" diye ithamda bulundu. Dr. Aktaş ise, "Bitkisel ilaca falan girmedim, hiç öyle konuşmadım, lütfen ne konuştuğunuzu duyarak konuşun" diye karşılık verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow