hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mutfak ve Kültür: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Yemek Tarihi

    Mutfak ve Kültür: Osmanlıdan Cumhuriyete Yemek Tarihi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Tarih Vakfı, Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları çerçevesinde bu dönem çeşitli yönleriyle Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türkiye tarihinde yemek konusuna odaklanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de yemek tarihçiliği alanının inşasında rol oynamış isimler kadar, alandaki yeni çalışmalara da yer ayrılacak olan konuşma dizisinde, mutfağın tarihi kültürel, toplumsal, ekonomik ve çevresel bağlarıyla beraber ele alınacak. Konuşma dizisinde, malzemelerden, tariflere, pişirme tekniklerine, araç gereçlerine, sofranın düzenine, adabına uzanan bir alanda konular masaya yatırılacak.

    Çocukların ve Çocukluğun tarihi Toplumsal Tarih'in Ekim sayısında

    Gündelik hayatımızın en başat meselelerinden biri olan yemek, tarih çalışmalarında da giderek daha merkezi bir konuma gelmiş durumda. Tıpkı mutfaklar gibi kapıları, pencereleri birçok başka sahaya açılan; çekmecelerinden, dolaplarından çıkanlarla toplumsal, ekonomik, kültürel ve politik tarihi anlamamıza, yeniden düşünmemize imkân veren; tarihçilik harici disiplinlerle de kuvvetli bağlara sahip tam anlamıyla disiplinler arası bir çalışma sahası yemek tarihçiliği.

    Zafer Toprak bir sınıfın doğuşunu anlattı: Türkiye'de İşçi Sınıfı

    Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türkiye tarihçiliği de genel olarak yemek tarihçiliğinde gözlemlenen bu hareketliliği yakından takip ediyor. Son yıllarda bu alanda giderek daha çok yayın ve bilgi üretildiğine, yeni yaklaşımlar ve sorularla alanın derinliğinin artmakta olduğuna tanık olunuyor. Bir yandan detaylara, tekilliklere yönelik hassasiyetini koruyan diğer yandan yemeğin insan hayatındaki merkezi konumuna denk düşer bir biçimde onu başka disiplinlerle ilişki halinde ele alan çalışmalar çoğalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarih Vakfı belgeselciler ve tarihçileri gösterimlerde buluşturuyor

    Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmalarının ilkinde, Osmanlı ve Türk mutfak kültürü üzerine araştırmalar yapan yemek tarihçisi Doç. Dr. Özge Samancı "19. Yüzyılda Osmanlı Saray ve İstanbul Mutfak Kültürü: Değişim ve Devamlılıklar"ı anlatacak.

    Gastro Gösteri: Yemek kim olduğumuzun ifadesi

    İmparatorluğunun son döneminde Osmanlı Sarayı ve payitaht İstanbul'da gıdayla ilgili tüketim alışkanlıkları geçmişe göre farklılıklar sergiliyor muydu? Saray mutfaklarında kullanılan malzemeler ile dönemin mutfağını yansıtan Osmanlı Türkçesi veya Ermeni harfli yemek kitaplarında yer alan malzemeler arasında benzerlik var mıydı? Çok kültürlü İstanbul halkının yemek alışkanlıkları birbiriyle ne kadar ayrışıyor ve ne kadar örtüşüyordu? 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren belirgin bir şekilde tanımlanan Alaturka ve Alafranga sofra ve mutfak kavramları neyi temsil ediyordu? Dönemin mutfak anlayışında yer alan yemek çeşitleri ve teknikleri nelerdi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özge Samancı 1800'lü yıllardan 1900'lere İstanbul mutfak kültürünün geçirdiği değişimleri, tarihsel bir bakış açısıyla gıda maddeleri ve içecekler, mutfak ve aşçılar, yemek çeşit ve teknikleri, sofra adabı ve kültürü gibi birçok farklı pencereden inceleyen çalışmasını, yukardaki sorular eşliğinde "Mutfak ve Kültür: Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Yemek Tarihi" temasıyla, Tarih Vakfı'nın 2016'daki ilk Perşembe Konuşmaları etkinliğinde ele alacak.

    Özge Samancı'nın konuşmacı olduğu etkinlik, Tarih Vakfı'nın Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü'nde Marmara Belediyeler Birliği Binasında 27 Ekim'de saat: 18.00'de gerçekleşecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow