hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    İki örgüt bir ideoloji. IŞİD ve El Nusra birleşir mi?

    26.09.2014 Cuma | 18:20Son Güncelleme:

    Biri El Kaide'den güç mücadelesi yüzünden görünürde kopan ama aynı ideolojiyi benimseyen IŞİD. Diğeri IŞİD'in kendisini halife ilan eden Ebu Bekir El Bağdadi'ye biat etmediğini duyuran El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem Irak hem de Suriye'de Amerika ve koalisyonun saldırılarıyla ilerleme hızı bir miktar yavaşlayan bu iki radikal örgüt sahada baskı altında. Üslerinin, ekipmanlarının, para kaynaklarının hedef alındığı bu saldırıların da "istenmeyen" bazı sonuçları olabilir. Nusra da saldırılarda IŞİD gibi hedef. Hava operasyonları güç mücadelesine tutuşan iki radikal örgüt için ortak bir düşman yarattı bir anlamda. Uluslararası basına yansıyan haberler doğruysa Amerika ve koalisyona karşı, El Nusra içinden IŞİD ibirleşilmesi yönünde sesler yükseliyor. El Kaide'nin lideri Eyman El Zevahiri. IŞİD'in de Ebu Bekir El Bağdadi. Kendisine halife diyor. 

    El Nusra cephesinin başında da Ebu Muhammed El Golani var. Kullanılan söylem benzer, taktikler hafif değişiklik gösterse de. Nusra miltanları IŞİD'e yönelik saldırıları Batı ve müttefiklerinin İslam'a karşı bir Haçlı savaşı başlattığı iddiasında.Bu nedenle de bir dönem Suriye'de rejimne karşı savaşan etkili gruplardan olan ancak sonra zayıflayan örgüt içinde görüş ayrılıklarını bu ortak düşman karşısında bir kenara itip IŞİD ile birleşme ihtimali dile getiriliyor. Bunu hem IŞİD'e yakın kaynaklar söylüyor hem de Nusra'ya. IŞİD militanlarına göre Nusra Cephesi'nin IŞİD ile birleşme olasılığı çok yüksek.Oran bile veriyorlar. Yüzde 80.Suriye iç savaşını başından bu yana izleyen ve muhaliflere yakın olarak bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Halep civarında 200'den fazla Nusra savaşçısı IŞİD'e katıldı bile. Hem de Obama "Suriye'de IŞİD'i vurmaya hazırız" dediğinden beri. Bir Nusra komutanının internete koyduğu mesajda söyledikleri de ilginç. "Aramızda ne olursa olsun onlar bizim kardeşimiz. Aramızdaki ideolojik bağ her şeyden güçlü. Onların safında savaşmaya hazırız. Onların kanı bizim kanımız." diyor. Reuters'a konuşan Suriye'deki bir Nusra militanına göre hava saldırıları IŞİD'in konumunu güçlendirdi. Aynı savaşçı "Nusra artık zor durumda, Zevahiri de yeni dönemi iyi okusun" diyor. Örgüt içinden bu sesler yükselse de liderlerin egoları devrede.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nusra kaynakları örgüt lideri Muhammed Golani'nin IŞİD ile asla birlikte hareket etmeyeceği kanısında. Çünkü Ne Bağdadi'ye güveniyor ne de onun izlediği politikasına. Eğer El Kaide lideri Eyman El Zevahiri böyle bir talimat vermezse. IŞİD ve Nusra'nın birleşmeden aynı çizgide faaliyet göstermesi zor. Ama birleşme demek El Nusra adının silinmesi demek. Kendisini halife ilan eden Bağdadi böyle bir durumda Zevahiri'nin kendisine biat etmesini isteyecektir. Bu da şüpheli.  Bu nedenle birleşmeden ziyade bir ittifak oluşturulabilir deniliyor. Bu kararı da ancak El Kade lideri Zevahiri verebilir. Bunun da bir etkisi olacak elbet. Zevahiri'den Nusra'ya gidecek "IŞİD saflarında çatışın" talimatı bile Zevahiri'nin nüfuz kaybı yaşamasına yeter de artar. Bu yüzden Zevahiri’nin önümüzdeki dönemde El Kaide'nin pozisyonunun ana hatlarını çizen bir konuşma yapabileceği konuşuluyor.  Bir de El Kaide bağlantılı Amerika'nın koalisyondan ayrı vurduğu Horasan Grubu var. Nasıl bir örgüt olduğu ve neden ABD'yi bu kadar tedirgin ettiği yazıldı çizildi. Hedefi "gevşek sınırlar" dan yararlanıp kendisine militan devşirmek ve belki de yeni bir 11 Eylül saldırısı düzenlemek. Ama o saldırılarda üzerine çok konuşulmayan bir nokta vardı.Hedeflerin bu kadar net şekilde vurulabilmesi bir şeyi gösterdi. Amerika'nın içeride ne kadar sağlam bir istihbarat çalışması yürüttüğünü. Nusra içindeki bazı savaşçılar örgüt içine Amerikan ajanlarının sızdığı kanısında. Bu da Nusra’yı zor durumda bırakan bir başka etken.