hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    Normalleşmenin ekonomi ve enerji boyutu

    04.09.2015 Cuma | 19:19Son Güncelleme:

    İsrail ve Türkiye arasında normalleşmeye dair gelen olumlu mesajların Ortadoğu'da değişen tablonun da dışında sebepleri var elbette. Politik ekonomi zaman zaman ihmal edilir analizlerde ama çıkarlar yeniden tanımlanırken kafa hep ona yorulur aslında. Bu Türkiye İsrail ilişkilerinde de böyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır'ın Gazı İsrail'i gerdi

    Enerji meselesi İsrail-Kıbrıs- Mısır hattını bir süredir işgal ediyor. İsrail Güney Kıbrıs ve Mısır doğal gaz ortaklığı içindeydi. Ama bu hafta gelen bir haber o ortaklığı zora soktu. İtalyan enerji şirketi Eni Mısır açıklarında doğal gaz sahasının keşfedildiğini duyurdu. Hem de öyle az buz değil. Tam 850 milyar metreküplük bir doğal gaz bu.

    Rakamı somutlaştıralım. Bu miktarda doğal gaz sadece Mısır'ın kendi gaz ihtiyacını karşılamakla kalmayacak aynı zamanda fazlası dışarıya da satılabilecek. İşte bu yeni gelişme Doğu Akdeniz'de bulduğu doğal gazı Güney Kıbrıs ile birlikte Mısır iç pazarına satmayı amaçlayan İsrail'i zora soktu. Mısır kendi gazını buldu. Üstelik uzmanlara göre bu gaz ihraç edileceği zaman en avantajlı yol da boru hattıyla gazı Kıbrıs ve İsrail'e oradan da Türkiye' ye iletmek.

    "İsrail Türkiye ile ortak olmak zorunda"

    CNN Türk'e bilgi veren İsrailli yetkililer Doğu Akdeniz'de Afrodit sahasından çıkarılan doğal gazın Türkiye olmadan ve tabii Ada'da çözüm olmadan taşınamayacağı için projeyle ilgili soru işaretlerine dikkat çekiyor. Mısır gazının bulunmasıyla İsrail bir yandan da müşterisiz kalmış durumda. Haliyle bölgedeki enerji projelerinin fizibilitesi yeniden değerlendiriliyor.

    Mısır açıklarında bulunan doğal gazın İsrail' i zora soktuğu görüşünü dile getirenlerden biri de İsrail Türkiye İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon'a göre, İsrail'in bu gazın yüzde 30'unu ihrac edebilmesi lazım. Mısır potansiyel müşteri idi İsrail için ama Mısır açıklarında gazla bu plan bir anlamda suya düştü. Carmon'a göre İsrail Doğu Akdeniz'de gaz arıyorsa Türkiye ile ortak olmak zorunda.

    "İşbirliği için projeler sırada"

    İş konseyi başkanına göre İsrail ve Türkiye arasında geçmişte ilişkilerin ana ekseni güvenlikti. Ama artık bu durum değişti, o nedenle de ilişkinin altını başka içerikle doldurmak gerekiyor. Enerji ve ekonomi de bu noktada öne çıkıyor. İsrail'de orta sınıfın şu sıralar en büyük sorunu barınma ve konut. Bugün bir dairenin fiyatı 1.5 milyon dolar. Genç orta sınıf ev alamıyor. Carmon'a göre İsrail ve Türkiye normalleşmeyi sağlarsa pek çok proje uygulamya sokulabilir iki taraf arasında. Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı, konutu da o sektörlerden biri olarak sayıyor ve ekliyor: "Politikacılar konuşmayınca işadamlarına çok iş düşer."