hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama tarihi ziyaretini sürdürüyor

    Obama tarihi ziyaretini sürdürüyor
    expand

    ABD Başkanı Obama, bu sabah Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Obama daha sonra Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Daha sonra TBMM'de Meclis Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet liderleriyle görüşen Obama, ardından Meclis Genel Kurulu'na hitap etti. Başbakan Erdoğan ile de bir araya gelen Obama Ankara ziyaretini tamamladıktan sonra İstanbul'a geçti.

    Resmi ziyaret çerçevesinde dün akşam Ankara'ya gelen Obama, önce Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in eşlik ettiği Obama, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

    ABD Başkanı deftere şu satırları yazdı:

    "Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya kuşaklar boyunca ilham vermeye devam eden Mustafa Kemal Atatürk'e saygılarımı sunmak, benim için bir onurdur. ABD'nin 44. Başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk'ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

    ABD Başkanı daha sonra, Çankaya Köşkü'ne gitmek üzere Anıtkabir'den ayrıldı.

    Bu arada, yoğun ve özel güvenlik önlemlerinin alındığı Anıtkabir'de, basın mensupları Obama'nın Anıtkabir ziyaretini belirlenen dört ayrı noktadan takip edebildi.



    Türk basın mensupları, otobüslerle içeriye alındı ve basın mensuplarının ekipmanları polis köpekleri tarafından arandı. Bekleme sırasında, Anıtkabir özel kafeteryası gazetecilere açıldı ve Anıtkabir görevlileri tarafından simit ve şeker ikram edildi. Ayrıca, Obama ile birlikte ABD'den Ankara'ya gelen basın mensuplarına ziyaret sırasında dikkat etmeleri gereken protokol hususları hakkında kısa brifing verildi.

    Obama ve beraberindekiler gelmeden önce, Misak-ı Milli kulesinin içerisine oda parfümü sıkıldığı gözlemlendi.

    FOTO GALERİ: OBAMA ANITKABİR'DE



    ÇANKAYA KÖŞKÜ

    ABD Başkanı Obama, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti. ABD Başkanı Obama, tören alınına gelişinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.

    Törende, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Amerikan marşı çalınırken devlet başkanlarını karşılamak için atılan top sesinin ilk etapta Obama' yı korkuttuğu görüldü; Obama'nın atılan ilk top sesine hazırlıksız yakalandı ve ürperdi. Şeref Kıtası'nı denetleyen Obama, Türkçe "merhaba asker" diyerek kıtayı selamladı.

    Törende, Cumhurbaşkanı Gül ve ABD Başkanı Obama, Büyük Şeref Kapısı'nın önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

    Resmi törende, TBMM Köksal Toptan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ve diğer yetkililer hazır bulundu.



    Tören sırasında ve öncesinde geniş güvenik önlemleri alındı. Obama'nın gelişi öncesinde Çankaya Köşkü'nün 1 No'lu kapısının bulunduğu bölümde, çevre düzenlemesine yönelik çalışmalar yapıldığı görüldü.

    Gül ve Obama daha sonra ikili görüşmelere geçtiler. İkili görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Obama onuruna çalışma yemeği verecek.

    Gül ve Obama daha sonra ortak basın açıklaması yaptı. (Detaylar için tıklayın...)

    FOTO GALERİ: OBAMA ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE


    TBMM ZİYARETİ

    Çankaya Köşkü'nin ardından Barack Obama, TBMM'ye geçti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Obama'yı Başkanlık giriş kapısında karşıladı. Obama ve Toptan, daha sonra baş başa görüşmek üzere Başkanlık makamına geçti.

    Başkanlık makamında önce Toptan, ardından sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet  Türk ile görüşen Obama, daha sonra Genel Kurul Salonu'na geçti.

    Toptan ile birlikte ana binaya bir numaralı döner kapıdan giren Obama, Genel Kurul Salonu'na Başkanlık kapısından geçerek giriş yaptı.

    Görüşmenin ardından basın mensuplarını yanıtlayan CHP lideri Deniz Baykal, Obama ile görüşmesinin "çok iyi" geçtiğini belirterek, Türkiye'deki modernleşme ve demokrasi süreci ile yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğüne ilişkin görüşlerini aktardığını söyledi. (Detaylar için tıklayınız...)

    Obama ile görüşmesini değerlendiren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de, Obama ile yaptığı görüşmede "Kürt sorununun" mutlaka barışçıl ve diyalogla çözümüne yönelik düşüncelerini ifade ettiğini söyledi. (Detaylar için tıklayınız...)

    Daha sonra Obama, TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı (Detaylar için tıklayın). Obama'nın konuşmasını 165 yabancı basın mensubu ile TBMM'de görev yapan 200'e yakın Türk basın mensubu, basın locasından izledi.

    FOTO GALERİ: OBAMA TBMM'DE




    BAŞBAKANLIK

    Barack Obama, daha sonra Başbakanlık binasına geçerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Obama ve Erdoğan'ın görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.

    Erdoğan ile ortak açıklama yapan Obama, "Liderliğinden çok etkilenmiştim. Ve konuşmamızın, görüşmemizin çok mükemmel bir özetini verdi. Daha da çok etkilendim" dedi.  (Detaylar için tıklayınız...)

    FOTO GALERİ: OBAMA BAŞBAKANLIK'TA




    FOTO GALERİ: OBAMA İSTANBUL'DA

    İSTANBUL ZİYARETİ

    ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde bulunduğu Ankara'dan İstanbul'a gitti.

    ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile İstanbul'a giden Obama ve beraberindeki heyeti Esenboğa havaalanında, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer uğurladı.

    Bu arada Amerikan Başkanının Ankara'dan ayrılışı için Esenboğa Havalimanının kargo bölümünde uzun süre bekleyen basın mensupları VIP salonu ve aprona alınmadı.

    Obama'yı taşıyan "Air Force One" 19:05'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Erdoğan'ın verdiği resepsiyona katılan Obama, Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanlarıyla görüştü.(Detaylar için tıklayınız...)

    Obama, 7 Nisan Salı günü Türkiye'den ayrılacak.

    Barack Obama Türkiye'de

    Ankara üzerinde uçuş yasağı

    Bu arada, Obama'nın ziyareti nedeniyle Ankara'da bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak, 6 Nisan pazartesi günü sivil havacılık kurumlarına, şehir merkezi üzerinde uçuş yasağı uygulandı.

    Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, güvenlik tedbirleri çerçevesinde, bugün il merkezi üzerinde polis ve askeri hava araçları haricinde tüm sivil havacılık kurumlarına ait hava araçlarına uçuş yasağı getirildi.

    Obama'nın temaslarını yapacağı bugün da saat 08.00'den itibaren geçişin tamamlanacağı saate kadar Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, İran Caddesi, Çankaya Caddesi Cinnah Caddesi, Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, İnönü Bulvarı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kavşağı ile Atatürk Bulvarı arasında kalan bölümü, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi'nin Akdeniz Caddesi, Turgut Reis Caddesi ve Anıt Caddesi arasında kalan bölümü, Vekaletler Caddesi, Yahya Galip Caddesi, Milli Müdafaa Caddesi arasındaki kavşağa bağlı sokak ve cadde çıkışları araçlara kapalı tutuldu.

    Aynı gün saat 15.00'ten itibaren yine geçişin tamamlanacağı süreye kadar Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankaya Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Kahire Caddesi, Doğukent Caddesi, Çevre yolu, Esenboğa Havalimanı yolu ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, İnönü Bulvarı'nın Akay Kavşağı ile Balgat Köprü arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Konya yolunun Balgat Köprü ve Migros (Ankamall) arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Samsun yolunun 1011 kavşağı ile Aydınlıkevler kavşağı arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankırı Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve bu caddelere çıkan sokak, cadde çıkışı ile Esenboğa Havalimanı yoluna çıkan sokak ve cadde çıkışları trafiğe kapatıldı.

    Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, Arjantin Caddesi, İran Caddesi'ne gelen araçlar, Sheraton Oteli istikametine dönüş yapamayacak. Noktalı Sokak, Boğaz Sokak sakinleri, bu iki günde araçlarını Sheraton Oteli önüne park edemedi.

    Çankaya Köşkü'nde Obama temizliği-FOTO GALERİ:
    ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretine saatler kala Çankaya Köşkü'nde detaylı bir temizlik yapıldı.

    Dün akşam geldi

    ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti başladı. Obama'nın uçağı saat 21:20'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

    ABD Başkanı Barack Obama, resmi ziyaret çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.

    ABD Başkanlık uçağı "Air Force One" ile saat 21:20'de Ankara'ya gelen Obama ve beraberindeki heyet, Esenboğa havaalanında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

    Obama, gelişinin hemen ardından apronda kendisi için bekleyen limuzine binerek, ikamet edeceği otele doğru yola çıktı.

    ABD Başkanı Obama'nın gelişi nedeniyle havaalanı ve çevresinde çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Esenboğa yolu saat 18.00 itibariyle ulaşıma kapatılırken, Obama'nın gelişini takip edecek olan basın mensupları ve ekipmanları arandı.

    ABD Başkanı'nın uçağının yanaştığı Büyük VIP binasının çevresi ve üstünde üst düzey güvenlik önlemleri alındı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow