Büyük İskender (III. Alexandros) Kimdir? Büyük İskender'in Hayatı ve Özellikleri...

Büyük İskender 13 sene içerisinde dünyanın neredeyse yarısını fethetmiş olan bir hükümdardır. Askeri zekası yüksek olduğu için arası diğer devlet liderleri ile kötü olmuş ve sürekli savaşlar yapmıştır.
Büyük İskender (III. Alexandros) Kimdir?
Büyük İskender Yunanistan'ın Pella şehrinde milattan önce 356 senesinde doğmuştur. 18 yaşına geldiği zaman babasının emri ile askerlere öncülük yapmaya başlamış ve 4 sene süvarilere öncülük ettikten sonra Hindistan'ın hükümdarını yenmiştir. Hayatı boyunca birçok zafere katılmış olan Büyük İskender milattan önce 323 yılında ölmüştür. Savaşçı olarak bilinen Büyük İskender'in hayatının büyük çoğunluğu da savaşlarda geçmiştir. Milattan önce 334 yılında 34.000 kişilik ordu ile İran'a sefer düzenlemiş ve İran'ı yenerek Asya'nın kapılarını da açmıştır.
Büyük İskender'in Hayatı ve Özellikleri...
Büyük İskender M.Ö. 356 yılında doğmuştur ve dönemin ünlü filozoflarından biri olan Aristo'dan dersler almıştır. Genç yaşında savaş sanatını iyi bir şekilde öğrenmiştir ve daha 16 yaşında bir gençken ilk savaşını gerçekleştirerek ilk galibiyetini almıştır. Genç hükümdar babası öldürüldükten sonra 20 yaşına gelmeden tahta çıkmıştır ve kral olmuştur. Genç yaşta ölen bir hükümdar olmasına rağmen 12 yıl 8 ay hükümdarlık yapmış ve geniş bir imparatorluk elde etmiştir. Büyük İskender hükümdarlığı boyunca yeni kentler kurmuştur ve Yunanların yayılmasına da büyük katkılar sağlamıştır. Eski Yunanların Hindistan'a kadar yayılması da büyük ölçüde Büyük İskender sayesinde olmuştur. Savaşlardaki başarısı ve askeri zekası diğer devlet büyüklerinin sürekli kendisine karşı olmalarına ve kendisi ile savaşmalarına neden olmuştur.
Büyük İskender Savaşları
Milattan önce 334 senesinde Büyük İskender 34 bin kişilik ordu ile İran'a sefer düzenlemiş ve galip gelerek Asya'nın kapılarını da açmıştır. Filistin'i de aldıktan sonra Mısır'a doğru yola çıkmış, Mısır halkı da İskender'i hemen kabul etmiştir. Mısır'da bozulmamış bir yerleşim düzeni kurmuş olan Büyük İskender buraya İskenderiye demiştir. Mısır'dan sonraki dönemde gelişimini durdurmuş ve İran'a dönerek asker toplamıştır. İran'da Persleri deneyimledikten sonra da kısa bir süre içerisinde ikinci kez onları yendi. Dünya tarihindeki en iyi deneyimlerden olan bu mücadele Arbela savaşı olarak da bilinir.
Büyük İskender'in Ölümü
Büyük İskender İran'ı temizledikten sonra da Hindistan'ın seferi için düzenlemeler yapmaya başladı. Milattan önce 329 senesinde Buhara'yı aldı ve daha sonra Hindistan'a girdi. 13 yıl içerisinde dünyanın büyük bölümüne hakim olacak bir hükümdar haline geldi. Büyük İskender yüksek makamlara geldiği zaman 20 yaşındaydı ve bir süre dünyayı kontrol altına aldı. 33 yaşında ölen Büyük İskender'in ölüm nedeninin nörolojik hastalıklardan kaynaklandığı düşünülür. Bazı kaynaklara göre Büyük İskender'in ölümünün gizlenmek istendiği de düşünülmüştür. Ölümünden sonra cesedi uzun seneler boyunca bozulmadığı için halk tarafından tanrı olarak kabul edilmiştir. Büyük İskender İmparatorluğu da Büyük İskender tarafından kurulmuştur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
L Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? L Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
E Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? E Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
F Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? F Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
T Tipi Cezaevi Nedir? Hangi Suçlular Yatar? T Tipi Cezaevi Hangi Suçları Kapsar?
2025 YILI RESMİ TATİLLER TAKVİMİ: Ramazan ve Kurban Bayramı Tarihleri Ne Zaman?