GERİ
SON DAKİKA CANLI YAYIN

Tarihte bugün: 6 haziran

Son Güncelleme:

Sigmund Freud'la birlikte psikanalizin kurucularından kabul edilen Carl Gustav Jung 1961'de hayata veda etti.

İsviçreli psikolog ve analitik kompleks psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, 26 temmuz 1875'te İsviçre'nin Kesswil kentinde doğdu, 6 haziran 1961'de Zürih'te hayata veda etti.
 
İsviçreli bir papazın oğludur. 1895'te Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900'de Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatr olarak hizmet verdi.
 
Doktorasını 1902'de tamamladı. Tez konusu okult (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve psikoloji ve patolojiyle bağlantılarıydı. Paris'de altı ay kalarak bilgilerini derinleştirdi. 1903'te Emma Rauschenbach ile evlendi.
 
Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda psikoloji, teoloji, etnografi, edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi.
 
Psikoloji alanında kendisi tarfından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü. Örneğin kompleks, introversiyon ve ekstraversiyon, gölge, arketipler (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçaltı, anima, animus...
 
Jung'a göre gölge bilinçaltı bir komplekstir. Şuur ve benliğin karşıtı, tersidir. İstenilmeyen, kabul görülmeyen tüm kişisel özelikler gölge kompleksine dahil olur.
 
Örnek olarak biri kendini nazik ve kibar olarak tanımlıyorsa onun gölgesi kaba ve katıdır. Acımazsız birinin gölgesi çok naziktir. Kendini çirkin olarak tanımlıyan zatların gölgeleri güzel olmaktadır.
 
Jung'tan inciler
 

MOBİL SİTEYİ AÇ