hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Macaristan NATO’dan ayrılıyor mu?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan'ın NATO’daki rolünü yeniden değerlendirdiğini söyledi ve "Ukrayna’ya mali ve silah desteğine katılmak istemiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Macaristan Başbakanı Viktor Orban NATO’nun Ukrayna politikası ittifaktaki rollerini yeniden değerlendirildiklerini dile getirdi ve "Çalışma grupları NATO’nun bu savaşa nasıl katılabileceğini belirlemek için çalışıyor. Biz bu komitelerde varız, NATO üyesiyiz, dolayısıyla orada olmamız gerekiyor ama bunu tasvip etmiyoruz, Ukrayna’ya mali veya silah desteğine de katılmak istemiyoruz. Dolayısıyla bizim konumumuz tuhaf; hem orada olmak hem de orada olmamak durumu var" ifadelerini kullandı.

    Rusya ile doğrudan bir çatışmaya yol açabilecek NATO eylemlerine katılmayı planlamadığını söyledi ve "NATO tarihinde hiçbir üye devletin Macaristan’ın şu anda yaptığı kadar açık ve net bir şekilde NATO’nun temel ilkelerine bağlı kalacağı bir durum görülmemiştir ve bu nedenle pozisyonunun yeniden tanımlanması gerekmiştir. Avukatlarımız ve subaylarımız askeri ittifak içerisinde bu konuda çalışıyor. Macaristan'ın NATO toprakları dışındaki NATO operasyonlarına katılmadan nasıl NATO üyesi olarak var olabileceği konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor” dedi.

    Viktor Orban, Rus tehdidinden bahsedilmesinin Batı ve Avrupa’nın savaşa girmelerinin önünü açmak için yaptıkları bir manevra olarak algılanabileceğini savunarak "NATO’nun gücü Ukrayna’nın gücüyle karşılaştırılamaz. Yüz kat veya bin kat daha güçlüdür. O yüzden Ukrayna ile bile baş edemeyen Rusya’nın bir anda gelip tüm batı dünyasını yutmasını mantıklı bir tez olarak görmeyin” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow