hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiliz ordusundan dikkat çeken rapor: NATO ile Rusya savaşırsa ne olur?

    İngiliz ordusundan dikkat çeken rapor: NATO ile Rusya savaşırsa ne olur
    expand

    Dünya Ukrayna’daki savaşı pürdikkat takip ediyor. Tarafların birbirine yönelik saldırıları ağır enkazlar oluştururken bir yandan da bunlardan ders dolu deneyimler geriye kalıyor. Bu noktada İngiliz ordusunun gündeminde, savaşla birlikte çetinleşen NATO-Rusya çekişmesi vardı. İngiltere ordusu, NATO ile Rusya arasındaki bir Avrupa savaşının açılış savaşlarının nasıl görüneceğini ve nasıl kazanılabileceğini analiz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngilizler, NATO ile Rusya’nın savaşması durumunda neler olabileceğini tartıştı. Buna göre, dünyayı bekleyen tehlike boyut değiştiren savaştı… Son yirmi yılda çok şey unutulmuş olsa da, şehir savaşı, temelleri Antik çağlarda atılan şehirleri yerle bir etme metodu… İşte İngiltere ordusunun raporundan ‘can alıcı detaylar’!

    HARKOV DERSİ

    İngiliz dergi The Economist’in aktardığına göre en büyük soru, şehir çarpışmalarına aşinalık eksikliği… Savaş üzerine tarihsel veriler toplayan Dupuy Enstitüsü'nden Christopher Lawrence tarafından yapılan bir araştırma, mevcut çatışmada hırpalanmış bir Ukrayna şehri olan Kharkiv'de yapılan üç muharebe de dahil olmak üzere, ikinci dünya savaşının sonuna doğru kentsel operasyonları analiz etti. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, şehirlerin orduları yavaşlattığını buldu. İlerleme oranları, şehir dışı çatışmalardakilerin üçte biri ila yarısı kadardı.

    Şimdi dünya nüfusunun yarısından fazlası kasaba ve şehirlerde yaşıyor, bu rakamın 2050'ye kadar üçte ikiye çıkması bekleniyor. Bazı yerlerde bu rakam daha da yüksek. Örneğin Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi halinde, Halk Kurtuluş Ordusu'nun adanın nüfusunun yüzde 80'inin yaşadığı kasaba ve şehirlerden geçmesi gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma raporundan sorumlu Tümgeneral James Bowder, Haziran ayında Londra düşünce kuruluşu Royal United Services Enstitüsü'nde düzenlenen bir konferansta ordunun çalışma hipotezlerini anlattı.

    BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ TEHLİKE

    Ordular, bulutların ötesini görebilen uydular veya kızılötesinde görebilen insansız hava araçları gibi “multispektral” sensörler daha yaygın hale geldikçe ve yönlendirdikleri ateş gücü daha ölümcül hale geldikçe, açık zeminde manevra yapmakta zorlanacakları konusunda uyardı.

    General Bowder, kasabalar ve şehirler arasında taşınmanın bu nedenle “benzeri görülmemiş bir tehlikeye” yol açacağını söyledi.

    HEDEF BÖLGELER

    Öte yandan, kentsel alanların yalnızca siyasi ve ekonomik değerleri için değil, aynı zamanda daha az önemli olmayan, düşmanın birimleri bulma ve onlara saldırma yeteneğinden korunan alanlar olarak “ana ödül” haline gelmesiydi. Bu, nispeten küçük şehirler olsa da Tallinn (Estonya), Riga (Letonya) ve Vilnius (Litvanya) gibi yerlerin, Rus tedarik hatlarına baskın düzenleyen ve karşı saldırılar hazırlayan NATO ordularına barınak sunan kaleler olacağı anlamına geliyordu.

    “DUVARLARI PATLAT!”

    Ordular üst düzey strateji tartışmalarının yanı sıra taktikler de düşünüyor ve kentsel alanlarda savaşma deneyimine sahip olanlardan öğreniyorlar. İngiliz-İsrailli mimar Eyal Weizman, 2002'de Filistin'in Nablus kasabasında savaşan İsrail askerlerinin nasıl "duvarlardan geçme" stratejisini uyguladıklarını anlattı. Buna göre, ilk olarak Fransız askeri teorisyenlerinin Paris üzerindeki 19. yüzyıl savaşları hakkında yazdığı bir teknik olan, kapıları ve yolları kullanmak yerine binaların duvarlarını patlatarak içinden geçen bir rota planda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “SALDIRGAN KAZANIR”

    Batı orduları da eğitimlerini artırıyor. Kuzey İngiltere'deki Leeds'te yakın zamanda yapılan bir tatbikatta, Britanya'nın 21. Mühendis Alayı'ndan askerler bunaltıcı koşullarda, düşük ışıkta ve diz boyu sularda kentsel tünellerde gezinirken görüldü. Tatbikata katılan Çavuş Dale Mottley, İngiliz askeri mühendislerinin bu tür bir yeraltı hareketini en son Kore savaşında gerçekleştirdiğini söyledi.

    Britanya Savunma Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarı'nda şehir uzmanı olan Stuart Lyle, "İncelediğimiz şehir savaşlarının çoğunda, "saldırgan kazanır" diyor. Bay Betz ve Albay Stanford-Tuck, 1944-45'te Aachen, Groningen ve Medicina için yapılan ve daha küçük hücum kuvvetlerinin daha büyük savunucuları, genellikle çok düşük zayiatla ve ikinci durumda, birkaç saat içinde yendiği savaşlara işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütün bu durumlarda, işler kentsel araziden çok, şehirlerin içinde olduğu kadar şehirlerin dışında da geçerli olan sağlam taktiklere döndü…

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow