Yunan sahil güvenliği suçlarını böyle ele verdi
Yunanistan Sahil Güvenliğinin düzensiz göçmenleri bilinçli şekilde ölüme gönderdiğine dair iddialara bir yeni eklendi. İngiliz devlet televizyonu BBC, görgü tanıklarına ulaştı. BBC'ye konuşan bir Yunan Sahil Güvenlik memuru, denize iterek göçmenlerin ölümüne yol açtıklarını reddederken kayıt altında olduğunu bilmeden suç işlediklerini itiraf etti.
“Anlatmam gerektiği kadarını anlattım. Ne diyorsunuz? Tamam bu çok net ama neden onlara anlatmam gerekiyor? Dışarıdan bakınca, çok açık değil mi? Atom fiziği değil bu. Neden güpegündüz seyir halinde yapıyorlar anlamıyorum. Bu apaçık yasadışı. Bu uluslararası bir suç.”
Gizlice yaptığını sandığı bu konuşma Yunan Sahil Güvenliğini ele verdi. Yunan Sahil Güvenliği eski sorumlusu Dimitris Baltakos, BBC'nin kamerası önünde yaptığı şeylerin yasadışı olduğunu istemeden itiraf etti.
“Anlamanız gerek, saklamaya çalıştığı bir şey olan ben değilim. Yunan Sahil Güvenliğinin kurtardığı binlerce video var, neden bazılarını öldürüp bazılarını kurtaralım.”
Geçen yıl 700 kişiyi taşıdığı tahmin edilen balıkçı teknesi, Yunanistan açıklarında batmış Yunan Sahil Güvenliği hakkındaysa, göçmenleri denize ittiğine dair iddialar gündeme gelmişti. O iddiaları BBC ortaya çıkardı.
Görgü tanıklarına göre Yunan Sahil Güvenliği, Türkiye'den Avrupa'ya gitmeye çalışan onlarca göçmeni suya itti. En az 40 kişi öldü, Yunan Sahil Güvenliği 9 kişiyi bilinçli şekilde denize attı.
Kamerunlu bir göçmen BBC'ye, Yunan Sahil Güvenliğinin onları önce tekneye aldığını, maskeli polisler tarafından birer birer denize atıldıklarını söyledi. Denizden yüzerek Türkiye kıyısına geldiğindeyse, iki arkadaşının cansız bedenini buldu.
Somalili bir göçmen, Yunan Sahil Güvenliği tarafından işkence edildikten sonra elleri bağlanarak suya atıldı. Boğulmak üzereyken Türk Sahil Güvenliği tarafından fark edilmeseydi, ölecekti.
Suriyeli Muhammed, Yunan Sahil Güvenliğine yakalanınca şişme bota bindirildiklerini anlattı. Ancak bot onlar binmeden önce delindi. Muhammed, çocukları ve kuzenleri birer birer batmaya başladı. Ailesinden 8 çocuğu kaybetti. En sonunda Türk karasularına döndüğünde, sahil güvenlik onları kurtardı.
BBC, Türk Sahil Güvenliğinin de Yunanistan'ın işlediği suçları doğruladığını kaydetti. Göçmenler, denizde boğulurken Türk Sahil Güvenliği tarafından kurtarılıp Türkiye'ye getirildiklerini anlattı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Almanya’da Friedrich Merz’e şok! 328 sandalyeli koalisyondan 310 oy çıktı: İlk turda başbakan seçilemedi…
Venüs’e Ulaşamadı, Dünya’ya Düşecek! ‘Kosmos 482’ Kontrolsüz Şekilde Yaklaşıyor… Tahminler Belli Oldu: Türkiye de Risk Altında!
Parti için katliam yapıyorlar! İsrail askerlerinden aşağılık eylem
Altın Nasıl Oluşur? Bilim İnsanları Yeni İpucu Buldu: Tüm Gözler Bu Patlamada! Bir Çay Kaşığı 1 Milyar Tona Eşit…
Almanya'da yeni kabine belli oldu... İsimler netleşti: 8'i kadın 17 bakan!