hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karıncaların Özellikleri Nelerdir? Karıncalar Ekosistemde Ne İşe Yarar?

    Karıncaların Özellikleri Nelerdir Karıncalar Ekosistemde Ne İşe Yarar
    expand

    Karıncalar, zar kanatlılar (hymenoptera) takımında yer alarak sosyal yaşam sürdüren böcekleridir. Karıncalar(Formicidae) familyasından arılar ve yaban arılarıyla birlikte zar kanatlılar takımındandır. Yaban arısına benzer hayvanlardan türediği ve 110-130 milyon yıl öncesinden bu yana var olduğu bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karıncalar sosyal yaşam sürdürerek, koloni halinde yaşamaktadır. Bu durum taşınma ve savunma durumlarında çok kolay organize olabilmelerini sağlamaktadır. Kraliçe koloni kraliçesinin ölmesi durumunda koloni de kalmamaktadır.

     Karıncaların Özellikleri Nelerdir?

     Karıncaların özellikleri arasında en belirgin olan, diğer böcekler gibi karaciğerinin olmamasıdır. Karbondioksitle oksijeni dış iskeletinden alıp vermektedir. Ayrıca karıncalar;

    Mükemmel görüşe sahip petek gözleri,

    Spirakulum denilen dış iskeletinin deliklerinden karbondioksit ve oksijen geçebilmektedir.

    Kapalı kan damarı da bulunmamaktadır. Karıncanın gövdenin üstünde kalp benzeri sıvı dolu bir organı vardır. Buradan iç sıvı dolaşımı sağlanarak kafaya Hemolenfi adı verilen sıvı ince – uzun bir tüp kanalla pompalanmaktadır.

    Kafasında pek çok algı organı bulunmaktadır.

    Kafasına bağlı antenlerle kimyasalları algılayabilmektedir.

    Ağızlarının kenarlarında bulunan keselerde besin saklarlar,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın her yerinde karınca türleri bulunmaktadır. Doğanın dengesini koruyan karıncalar, toprağı havalandırmak için çalışırlar.

    Eko sistemin korunması, toprağın havalanması ve humus oranının artmasını sağlamaktadır. Humus bakımından zenginleşen topraktan daha fazla verim alınabilmektedir. Ormanda bulunan ağaçlara zarar veren canlılarla beslenen karınca müthiş doğa dostudur. Ayrıca tohumları yuvasına taşıyarak filizlenip çoğalmasına da destek vermektedir.

     Karıncalar Ekosistemde Ne İşe Yarar?

     Karıncalar, hassas algı organları, antenler sayesinde hava akımı ve kimyasalları algılayabilmektedir. Bu da titreşimleri sayesinde sinyal iletişimi kurmaktadır. Karıncaların bazı türleri net göremeyebilir. Avustralya bölgesinde yaşayan karıncaların görüşü çok iyi durumdadır. Çok sayıda lensten oluşan gözleriyle karıncaya petek denmektedir.

     Boyutları küçük işlevi büyük karıncalar, doğal boşluklarda yaşamaktadır. Karıncalar çok hızlı ve kolay organize olabilmektedir, sosyal yaşam sürmektedir. Kafa bölgesinde bulunan antenler yiyecek taşımaya da yarar. İşçi karıncalar, Kraliçe ve asker sınıflarını oluşturmaktadır. Süper organizma olarak tanımlanan karıncalar, eko sisteme büyük yarar sağlamaktadır.

     Karıncalar eko sistemde bulunan kara hayvanı biokütlenin % 15 - % 25’lik bölümünü oluşturmaktadır. Sosyal yaşam sürmeleri karıncaların, taşınma ve barınma alanlarında büyük fayda sağlamaktadır. Dünyanın her yerinde var olan karıncaların iki çenesi bulunmaktadır. Güçlü çeneleri ve gözleriyle tanınmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Karıncaların uzun ömürlü olduğu ve çok sayıda üreme özelliğine sahip olduğu bilinmektedir. Kulağı olmayan karıncalar yer titreşimlerinden hisleriyle duymaktadır. Savaşları çoğunlukla ölümle sonuçlanmaktadır. Kraliçe karıncanın kanatları bulunmaktadır ve yuva kurmaya niyetlendiğinde kanatlarını bırakırlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow