hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rumi Takvim Özellikleri Nelerdir? Rumi Takvim Ayları Nelerdir?

    Rumi Takvim Özellikleri Nelerdir Rumi Takvim Ayları Nelerdir
    expand

    Güneş yılı esasına bağlı olarak Hicret'in başlangıç kabul eden takvim Rumi takvim olarak ifade edilmektedir. 13 Mart 1840 yılında başlayan Rumi takvim, Dünya'nın Güneş etrafında dolanım etkisini baz alan takvim düzenine uygun biçimde kullanılmaktadır. Bu bağlamda hicreti başlangıç olarak kabul eder ve Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi ile birlikte hesaplanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani Hz Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç edişi tarihi olan 622 Rumi takvim konusunda başlangıç olarak ele alınmaktadır. O tarihi üzerinden ele alındığı vakit günümüzde 2022 değil, daha düşük bir tarih söz konusu olur.

    Rumi Takvim Özellikleri Nelerdir?

    Rumi takvim diğer takvime bağlı olarak farklı özellikler öne çıkarır. Bu özellikler başlangıç tarihi ile birlikte birçok farklı unsur açısından değişkenlik gösterebilir.

    - Rumi takvim başlangıcı Güneş yılı esasına göre ele alır.

     - Hicret başlangıç olarak ifade edilir. Yani Hz Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesi üzerinden, 622 tarihi başlangıç olarak öne çıkmaktadır.

     - Aynı şekilde Rumi takvimde 1 yıl 365 gün olarak ifade eder.

     - Bu bağlamda ilk aydan son aya doğru farklı ay isimleri ile ifade edilir.

    Bu ve benzer özellikleri doğrultusunda bu takvim günümüze birçok farklı alanda değişik amaçlar altında kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde 30 ya da 31 gün üzerinden ay bazında ele alınarak kullanıldığını ifade etmek mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rumi Takvim Ayları Nelerdir?

    Rumi takvim ayları yine aynı şekilde günümüzde kullanılan isimler üzerinden ele alınır ve genel olarak aynı gün sayısı ile değerlendirilir.

     - Mart 31 gün

     - Nisan 30 gün

     - Mayıs 31 gün

     - Haziran 30 gün

     - Temmuz 31

     - Ağustos 31 gün

     - Eylül 30 gün

     - Teşrin-i evvel Ekim 31 gün

     - Kasım 30 gün

     - Aralık 31 gün

    Bu şekilde yukarıda verilen isimler ile beraber Rumi takvim 622 tarihi başlangıç olmak suretiyle ele alınır ve kullanılır. Özellikle Ortadoğu ile beraber aynı zamanda birçok farklı İslam ülkesinde yaygın olarak değerlendirilen takvimler içerisinde geldiğini ifade etmek mümkündür.

    Rumi Takvim Kaç Aydır? 

    Rumi takvim her yıl Mart ayında başlamak suretiyle devam eder. Genel olarak 14. gün başlar ve diğer ayın 14. günü biter. Bağlandı Zemheri, gücük, Mart, abrul, mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, ilk güz, son güz ve karışık isimleri üzerinden değerlendirilir.

    Miladi takvim ile beraber dünya çapında birçok farklı ülkede önemli yere sahip olan takvimler arasında geldiğini söylemek mümkün. Özellikle İslamiyet açısından değişik amaçlar altında değerlendirilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow