hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Simya Nedir, Neyi Amaçlar? Simyanın Tarihteki Önemi...

    Simya Nedir, Neyi Amaçlar Simyanın Tarihteki Önemi...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Simya, dünyanın ve evrenin işleyişini anlamlandırmaya çalışan bir düşüncedir. İlk kez Eski Mısır ve Mezopotamya'da görülmüş olan simya modern kimyanın geçmişi olarak kabul edilmektedir. İşte simya ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar ve öne çıkan bilgiler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Simya Nedir, Neyi Amaçlar?

     Modern kimyanın geçmişi olarak da değerlendirilen simya maddeleri birbirine karıştırıp değiştirmeye çalışmış ve değerli madenlerin elde edilmesini amaçlamıştır. Simya ile uğraşan kişilere simyacı denmiş, simya çalışmalarına da ilk kez Mezopotamya ile Eski Mısırda rastlanmıştır.

     Simyacılar farklı metotlar ile çalışmalar gerçekleştirdikleri için bilim olarak sayılmazlar. Deneme yanılma ile çalışmalarını gerçekleştirirler ve bu nedenle teorik bir temele dayanmazlar. Ölümden sonra doğum olduğuna inanan Mısırlılar simyanın doğmasına ön ayak olmuşlardır.

     Toprak, ateş, su ve hava elementlerini kullanarak katıksız ve saf altın elde etmeye çalışmışlardır. Modern kimyanın doğmasına ön ayak olan simya doğadaki maddelere farklı bir bakış açısı getirmişlerdir. Bu nedenle simyacıların kendilerine özel kuramları olduğunu söylemek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Simyanın Tarihteki Önemi...

     Simya, kimyanın bilim olmadan önceki halidir ve kimyanın doğuşunda da birçok faydası bulunur. Çok ünlü simyacılar tanındık kişiler oldukları için keşfettikleri her şey tarihe yazılmıştır. Cebir Bin Hayyam imbiği keşfetmiştir ve günümüzde de imbik hala kullanılmaktadır.

     Aristo tarihte ilk kez element fikrini ortaya atmış ve 4 element kuramını bulmuştur. El Razi simya kapsamında karıncalardan formik asit ortaya çıkarmıştır ve tüm bulular tarihe kaydedilmiştir. Yanma olayından sonra Simya döneminden Kimya dönemine geçilmiştir ve bu durum simyanın tarihteki önemini artırmaktadır. Simya için günümüz Kimya alanının geçmişi demek mümkün olur.

     Kısaca Simyanın Tanımı

     Maddelerin birbirine karıştırılarak değiştirilmesini amaçlayan çalışmaların tümüne simya denir. Günümüzde de mevcut olan bazı deney araç gereçlerinin ilk halleri simyacılar tarafından keşfedilmiş ve kullanılmıştır. İslam ve Türk dünyasında önemli simyacılar bulunur.

     Simyada bilimsel metotlar kullanılmadığı için simyacılara da bilim insanı denmez. Gerek batıda gerekse doğuda simya oldukça önemli bir geçmişse sahiptir. Sayısız mitin ve efsanenin çıkmasında simyanın da payı bulunur. Felsefe ve bilimi birleştiren en önemli disiplinlerden biri olan simya tüm varlıkların karanlık olan sırlarına işaret eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Simyacılar yaptıkları çalışmalar ile insanlarda merak uyandırmayı başarmış ve bu nedenle yaptıklarına dikkat çekmiştir. Uzun bir geçmişi olan simya kimya biliminin doğuşuna da katkı sağlamıştır. Fiziksel evrenle ilgili sorulara yanıt arayan simyacılar ölümsüzlüğün de iksirini bulmaya çalışmışlardır.

     Ünlü Simyacılar ve Simyanın Hedefleri Nelerdir?

     Simyanın hedefleri arasında değersiz metalleri değerli hale getirmek ve sonsuz gençlik ile sağlık iksirini bulmak vardır. Sahibi olunan kişiye ölümsüzlük getirdiğine inanılan felsefe taşını bulmak da simyacıların hedefleri arasındadır.

     Ünlü simyacılar arasında Robert Boyle, Thomas Norton, Arnaldus de Villa Nova, Johann Rudolf Glauber ve El-Razi vardır. Simya kelimesi anlam olarak elementleri altına çevirmek için çalışan alan ve alşimi anlamlarına gelmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow