hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    14 yılın en sert gerilemesi: Küresel gıda fiyatları hızlı düştü

    14 yılın en sert gerilemesi: Küresel gıda fiyatları hızlı düştü
    expand

    Birleşmiş Milletler’in Küresel Gıda Fiyat Endeksi, son 3 verideki düşüş eğilimine Temmuz ayında da devam etti. Endeks, bu ay son 14 yıldaki en sert gerilemeyi yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler’in Küresel Gıda Fiyat Endeksine göre Temmuz'da gıda fiyatları aylık bazda yüzde 8,6 geriledi. Ancak endeks yen, verilere göre hâlâ yıllık bazda yüzde 13.1 artış seviyesinde.

    Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Temmuz ayına ilişkin Küresel Gıda Fiyat Endeksini açıkladı.

    Temmuz’daki düşüş, bitkisel yağ ve tahıl endekslerindeki önemli düşüşlerin öncülüğünde gerçekleşirken dört aydır düşüş eğilimindeki endeks, Temmuz’da Ekim 2008'den bu yana en sert gerilemeyi gösterdi.

    TAHIL ANLAŞMASI ROL OYNADI

    FAO Hububat Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 11,5 düşüşün ardından Temmuz ayında ortalama 147,3 puan oldu. Yıllık bazda ise yüzde 16,6 yükseliş devam ederken düşüşe öncülük eden dünya buğday fiyatları, kısmen Ukrayna ile Rusya arasında Ukrayna'nın Karadeniz'deki ana limanlarının blokajını kaldırmak için varılan anlaşmanın ve Ukrayna'dan tahıl ihracatının yeniden başlayacağının işaretiyle Temmuz ayında yüzde 14,5'e kadar düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BİTKİSEL YAĞ ENDEKSİ DİP YAPTI

    FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 19,2 düşüşle 10 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Keskin düşüş, palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçek yağlarında düşen dünya fiyatlarından kaynaklandı. Uluslararası palm yağı fiyatları Temmuz ayında üst üste dördüncü ay düşüş gördü.

    FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise Temmuz ayında ortalama 146,4 puan ile aylık bazda yüzde 2,5 geriledi. Yıllık bazda ise yüzde 25,4 artış kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow