hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    48 saatte 2 ABD bankası çöktü

    48 saatte 2 ABD bankası çöktü
    expand

    Kripto para birimi endüstrisine hizmet eden Silvergate ve Silikon Vadisi teknoloji girişimlerinin bankası SVB art arda çöktü. Finans dünyası "Sıradaki hangisi?" sorusunu sormaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan finans sistemi için kara bir hafta geride kaldı. Sadece 48 saat içinde, bankacılık sektörü iki büyük bankanın iflas etmesiyle sarsıldı.

    Silikon Vadisi girişimlerine borç veren SVB Financial Group Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) eline geçti. Federal kurum, bankacılık şirketinin kontrolünü ele geçirerek 2008 mali krizinin hayaletlerini yeniden canlandırdı.

    Geçen yılın sonunda SVB'nin toplam aktifleri 209 milyar $ ve toplam mevduatı 175 milyar dolardı.

    SVB inovasyon ekonomisinde merkezi bir oyuncuydu. Silikon Vadisi'ndeki teknoloji endüstrisinin bel kemiğiydi. Özel finansal hizmetler, endüstri uzmanlığı, değerli bir ağ ve güçlü bir itibar sağlayarak girişim ekosisteminde önemli bir rol oynadı.

    Ayrıca girişim borcu, kurumsal bankacılık ve varlık yönetimi gibi yeni başlayanların ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış bir dizi finansal hizmet de sunuyordu. Bu hizmetler, yeni başlayanların mali durumlarını yönetmelerine, nakit akışlarını optimize etmelerine ve işlerini ölçeklendirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SVB, başta tahviller olmak üzere yatırım varlıklarının değerine zarar verdiği için Fed'in faiz oranlarındaki artışından zarar gördü. Sonuç olarak, birçok girişim çok fazla nakit yaktıkları için mevduatlarını bankadan çektiği için banka sermaye artırımına başvurmak zorunda kaldı.

    SVB, bu para çekme işlemlerini karşılamak için başta ABD Hazine tahvilleri olmak üzere tahvilleri indirimli olarak satmak zorunda kaldı. Faiz oranlarındaki artış mevcut tahvilleri daha az değerli hale getirdi. SVB, bu tahvil pozisyonlarını satarken önemli bir zarara uğramak zorunda kaldı.

    Ancak 2,25 milyar dolar toplama girişimi başarısız oldu.

    KRİPTO BANKASI SİLVERGATE DE ÇÖKTÜ

    İki gün önce kripto bankası Silvergate çöktü. Banka, büyük kripto şirketlerinin çoğunun gittiği yerdi çünkü geleneksel bankalar onlarla iş yapmak istemiyordu. Ve bu isteksizlik, kripto endüstrisini riskli bir sektör olarak gören düzenleyicilerin uyarılarından kaynaklandı.

    Şirket 8 Mart'ta "faaliyetleri tasfiye etmeyi ve bankayı düzenli bir şekilde ve geçerli düzenleyici süreçlere uygun olarak gönüllü olarak tasfiye etmeyi" amaçladığını söyledi.

    Son endüstri ve düzenleyici gelişmeler ışığında, Silvergate, banka operasyonlarının düzenli bir şekilde tasfiye edilmesinin ve bankanın gönüllü tasfiyesinin ileriye dönük en iyi yol olduğuna inanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    California bankasının bozguna uğratılması, düzenleyicilerin, özellikle de eski kripto kralı Sam Bankman-Fried'in imparatorluğuyla olan ticari ilişkilerine yönelik bir soruşturma başlatan Adalet Bakanlığı'nın baskısından kaynaklandı.

    FTX ve Alameda'nın 11 Kasım'da iflası müşterileri korkuttu. Böylece banka, 31 Aralık itibarıyla mevduat olarak tutulan dijital varlıkların yalnızca 3,8 milyar dolarını bildirdi. FTX, Silvergate'in büyük müşterilerinden biriydi.

    Şimdi soru şu: Diğer ABD bankaları düşecek mi? SVB ve Silvergate'in sorunları, özellikle şüphe müşterilerin paralarını çekmek için bu bankalara koşmasına neden olabileceğinden, diğer bölgesel bankalara sıçrayabilir mi?

    Korkunç tahminleriyle tanınan ekonomist Peter Schiff, "ABD bankacılık sistemi 2008'den çok daha büyük bir çöküşün eşiğinde" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow