hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi'nden benzer yönde faiz açıklamaları

    ABD, İngiltere ve Euro Bölgesinden benzer yönde faiz açıklamaları
    expand

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin sert sıkılaştırmaya ihtiyacının olmadığını, yumuşak inişi yolunda olunduğunu söyledi. BoE Para Politikası Komitesi Üyesi Megan Greene, faiz oranlarının uzun süre sabit kalması gerekebileceğini söylerken, ECB Yönetim Konseyi Üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Euro Bölgesi enflasyonunun doğru yönde ilerlediğini, ancak faiz indirimi için çok erken olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin enflasyonist beklentileri ortadan kaldırmak için para politikasını daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyacı olmadığına ve güçlü istihdam ile "yumuşak iniş" sağlama yolunda ilerlediğine inandığını söyledi.

    Geçmişte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bazen enflasyonun ekonomide kökleşmesini önlemek için para politikasını resesyonlara neden olacak kadar çok fazla sıkılaştırmak zorunda kaldığını ifade eden Yellen, "Şu anda buna ihtiyacımız yok. İşsizliğin aşağı yukarı bu genel çevrede olduğu yerde istikrar kazanması ve büyümenin sürdürülebilir bir seviyeye yavaşlamasıyla bu yumuşak inişi başaracağımıza dair işaretlerin çok iyi olduğuna inanıyorum. Bence şu anda içinde bulunduğumuz durum bu" dedi.

    Yumurta gibi bazı ürünlerdeki yüksek fiyatların salgın öncesi seviyelere dönmesiyle birlikte "enflasyonun artık çok aşağılara indiğini" savunan Yellen, "Şimdi ücret artışları gerçekten daha fazla reel gelire dönüşüyor. Dolayısıyla benim umudum Amerikalıların yavaş yavaş işlerin daha iyiye gittiğini görecek olmasıdır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BOE: 'FAİZLERİN UZUN SÜRE YÜKSEK KALMASI GEREKEBİLİR'

    Yüksek borçlanma maliyetlerinin bazı zayıf faaliyet belirtilerini şiddetlendirerek borçlanma maliyeti kararlarını "daha hassas" hale getirme riskinin arttığını kabul eden Greene, "Ancak çıktı verileri karışık olmaya devam ediyor ve enflasyonun sürekliliği konusunda daha fazla endişelenmeye devam ediyorum" dedi.

    Greene son iki toplantıda faiz artırımına devam edilmesi yönünde oy kullandı.

    Para politikasında çok az şey yapmanın çok fazla şey yapmaktan daha büyük bir risk olduğunu ifade eden Greene, geçen hafta yayınlanan beklenenden daha güçlü bir satın alma yöneticileri anketinin ve dirençli tüketici güveninin ekonominin düşünülenden daha güçlü olabileceğini gösterdiğini söyledi.

    Greene, "Bence sadece beklenenden daha zayıf bir faaliyet riski değil, aynı zamanda beklenenden daha güçlü bir faaliyet riski de var ve bu yüzden enflasyona odaklanmaya devam ediyorum" dedi.

    ECB: 'FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ÇOK ERKEN'

    Euro Bölgesi için risklerin daha olumsuz sonuçlara doğru eğimli olduğunu ifade eden Nagel, bu nedenle daha fazla faiz artışının masadan kaldırılamayacağını ve indirimlerin tartışılmaması gerektiğini ifade etti.

    Nagel, "Enflasyon riskleri yukarı yönlü özellikle de mevcut jeopolitik durum nedeniyle. Bu nedenle faiz oranlarının bir kez daha artırılması ihtimalini göz ardı etmiyorum. Temel faiz oranlarında olası bir indirimi düşünmek için bile bana çok erken görünüyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiyat artışındaki son düşüşün memnuniyet verici olduğunu ve kısa vadeli beklentilerin de gerilediğini, ancak uzun vadeli enflasyon beklentilerinin hala %2'nin oldukça üzerinde olduğunu belirten Nagel, "Piyasa oyuncuları uzun vadede aşırı enflasyon riskine karşı korunmaya devam ediyor. Orta Doğu'daki savaş da enflasyon risklerine yeni bir ivme kazandırdı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow