hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asya’nın en zengin adamı tacını sadece birkaç gün içinde kaybetti

    Asya’nın en zengin adamı tacını sadece birkaç gün içinde kaybetti
    expand

    Adani'nin hisse senedi bozgunu 84 milyar dolara yükseldi. Hintli milyarder, Forbes’a göre Asya’nın en zengin adamı statüsünü Reliance Industries’in Başkanı Mukesh Ambani’ye kaptırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açığa satış firması Hindenburg’un hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığıyla suçlayan bir rapor yayınlamasının ardından Adani şirketleri satış görmeye devam etti. Grubun hisse senedi kaybı 84 milyar doları buldu.

    Forbes’a göre grubun kurucusu ve başkanı Gautam Adani, Asya’nın en zengin adamı statüsünü Reliance Industries’in Başkanı Mukesh Ambani’ye kaptırdı.

    BURAYA NASIL GELİNDİ?

    Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Hintli milyarder Gautam Adani, yalnızca bir hafta içinde net servetinden 34 milyar dolardan fazla silindiğini gördü .

    İşte buna yol açan önemli olayların bir zaman çizelgesi...

    25 Ocak: Hindistan piyasası Asya saatine göre Çarşamba günü açılmadan önce, Hindenburg Research ABD’de işlem gören tahviller ve Hindistan dışında işlem gören türevler yoluyla Adani Group şirketlerindeki açık pozisyonunu açıkladı. Adani’ye bağlı hisse senetleri, işlem günü boyunca keskin kayıplar gördü. Gautam Adani’nin net değeri bir gecede 6 milyar dolar düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    26 Ocak: Hindistan piyasası tatil nedeniyle kapalıydı.

    27 Ocak: Adani Enterprises, grup şirketlerinin hisse senetlerinde görülen devam eden hisse satışına rağmen, 2.5 milyar dolarlık müteakip halka arzı için abonelikleri açmaya devam etti. Milyarderin net değeri 20,3 milyar dolar daha düşerek 92,7 milyar dolara geriledi.

    28-29 Ocak: Adani Group, hafta sonu 413 sayfalık uzun bir yanıt yayınlayarak Hindenburg’a karşı yasal işlem yapılacağı uyarısında bulundu ve Hintli firmaya yöneltilen suçlamaların “Hindistan’a ve kurumlarına yönelik hesaplı bir saldırı” olduğunu iddia etti.

    Hindenburg karşılık verdi ve Adani Group’un yanıtını “abartılı” olmakla itham etti ve “söylenen her önemli iddiayı göz ardı ettiğini” iddia etti.

    30 Ocak: Adani Enterprises Group CFO’su Jugeshinder Singh , CNBC-TV18 ile yaptığı bir röportajda grubu savundu. CNBC üyesine, Adani Enterprises’ın değerinin “sadece hisse fiyatı dalgalanması nedeniyle” değişmediğini söyledi. Grup şirketlerinin hisselerinde kayıplar devam etti. Adani’nin net değeri 8 milyar dolar daha düşerek 84,5 milyar dolara geriledi

    31 Ocak: Adani Enterprises’ın 2,5 milyar dolarlık hisse satışı, analistlerin düşebileceği endişelerine rağmen aboneliğin son gününde tamamen taahhüt edildi.

    MUKESH AMBANİ KİMDİR?

    Hindistan'ın piyasa değerine göre en değerli şirketi olan Reliance Industries Ltd.'nin (RIL) başkanı ve genel müdürü Mukesh Ambani, 66 yaşında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forbes'in 36. yıllık gezegenin en zengin insanları sıralamasında Ambani, 90,7 milyar dolara sahip. Adani'nin ise güncel olarak 90 milyar doları var.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow