hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa gaz fiyatları 18 ayın en düşük seviyesine indi

    Avrupa gaz fiyatları 18 ayın en düşük seviyesine indi
    expand

    Avrupa ikliminde alışılmadık derecede sıcak hava ve kuvvetli rüzgarların, enerji arzına ilişkin endişeleri gidermeye devam ettiği ortamda gaz fiyatları 2021 ortasındaki fiyatlarda geziniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'daki TTF merkezinde Nisan teslimi için gaz vadeli işlemlerinin maliyeti bin metreküp başına 497 dolar veya hane halkı bazında yaklaşık 44 euro seviyesine gelerek 2021 ortasından bu yana en düşük seviyelere geldi.

    Bölgedeki gaz fiyatları geçen yılın sonlarından bu yana istikrarlı bir şekilde düşüyor. Fiyatlar, Şubat'taki yüzde 18,6'lık düşüşle 2020'den bu yana en uzun seri olan üç aylık düşüş serisini kapattı.

    Piyasa uzmanları bu eğilimi, enerji talebinde azalmaya neden olan olağandışı sıcak hava ve rüzgar enerjisiyle çalışan elektrik santrallerinin enerji üretimlerini artırmasına olanak tanıyan kuvvetli rüzgarlar olarak açıklıyor. Sonuç olarak, Avrupa kamu kuruluşlarının yer altı depolama tesislerindeki gaz rezervlerini kullanmaya çok az ihtiyacı var ve dolu durumda.

    Bununla birlikte, fiyatlardaki kademeli düşüşe rağmen, son on yılın ortalamasının iki katından fazla yüksek kalmaya devam ediyor. TTF gaz kotalarının altı ay içinde bin metreküp başına 250-300 dolardan 1.000 doların üzerine çıktığı 1996 yılından beri bu kadar istikrarlı bir şekilde yüksek fiyatlar kaydedilmemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yaz, Avrupa gaz fiyatları megavat saat başına 345 euro ile tarihi zirve fiyatını aştı. Artış, Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarından etkilenen Rus enerji arzının geleceğine ilişkin endişelerden kaynaklandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow