hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Banka iflaslarında uzaktan çalışma etkili oldu mu? Uzmanlar yanıtladı

    Banka iflaslarında uzaktan çalışma etkili oldu mu Uzmanlar yanıtladı
    expand

    ABD'li SVB, çökmeden önce uzaktan çalışmayı bir iş riski olarak listeledi. Uzmanlar, bunun ‘uygun bir bahane’ olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silicon Valley Bank’ın çöküşünü takip edenler, ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflasına yol açan her şeyi ortaya çıkarmaya çalışıyor. Birçoğu Fed’in agresif faiz artırım kampanyasını suçlarken , diğerleri bankanın riski düzgün bir şekilde yönetemediğini söylüyor ve anonim banka çalışanları, mücadelelerini kamuya açıklayarak mevduat sahiplerini korkutmasaydı şirketin iyi olacağını söyledi.

    Fakat Financial Times’ın haberine göre, SVB’deki liderler geçen ay bir raporda çalışanların “uzun süreli evden çalışma düzenlemesinin olumsuz etkilerini yaşayabileceğini” belirtti.

    Ancak bazı iş yeri uzmanları, SVB’nin son zamanlardaki başarısızlığının altında yatan neden olarak uzaktan çalışmadaki performans sorunlarını suçlamanın, “daha derin organizasyonel sorunları görmezden gelen ve sorunun temel nedenlerini ele almayan uygun bir mazeret” olduğunu söyledi.

    FT’nin bildirdiğine göre, pandemi boyunca ofise dönmeyi savunan Goldman Sachs ve JP Morgan gibi finans devlerinin aksine, SVB’nin 8.500 çalışanının çoğunluğu, üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere ABD genelinde uzaktan çalıştı.

    SVB raporu, çalışanların uzaktayken iş-yaşam dengesiyle mücadele edebileceğini ve bunun “verimliliğin azalmasına ve/veya ticari faaliyetlerimizde önemli kesintilere” yol açabileceğini kaydetti. Ayrıca çevrimiçi bağlantı sorunlarını ve siber güvenlik tehditlerini diğer uzaktan ilişkili riskler olarak işaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma firması Workplace Intelligence İK yönetici ortağı Dan Schawbel,  “Uzaktan çalışmanın kendisi performans sorunlarının nedeni değildir. Aksine, SVB’nin çöküşüne muhtemelen katkıda bulunan şey, etkili liderlik, iletişim ve yönetim uygulamalarının eksikliğiydi.” dedi.

    Uzmanlar, çalışan performansındaki düşüşün uzaktan çalışmaktan çok liderlikle ilgisi olduğunu söylüyor. Great Place to Work’ün CEO’su Michael Bush, evden çalışmak iş yapma teknolojisini değiştirebilir, ancak “güven düzeyi yüksek bir lider, elinde bir teneke ve iplerle bir parktaki bankta performans gösterebilir ve çalışanlar için harika bir deneyim yaratabilir” dedi.

    VERİMLİLİĞİ ENGELLEYEN TEK ŞEY UZAKTAN ÇALIŞMA DEĞİL

    30.000 küresel şirketten, 10 milyon liderden ve yaklaşık 40 milyon çalışandan alınan Great Place to Work verilerine göre iş performansı 2020, 2021 ve 2022′nin büyük bir bölümünde fırladığından, uzaktan çalışmanın pandemi sırasında üretkenliği engellediğini destekleyecek çok az veri var.

    Ancak Bush, artan enflasyon, faiz oranları, kazanç baskıları ve işçilerin iş güvencesizliğine ilişkin korkuları ile giderek daha değişken hale gelen bir ekonominin bağlılık ve performans üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bush, Bank of America ve American Express gibi diğer finans kurumlarının, “Finansal baskılar arttıkça şirketler Covid’i çok iyi geçti ve son yedi ila sekiz ayda tökezlemeye başladı, ancak uzaktan kumandanın bununla hiçbir ilgisi yoktu” dedi.

    SVB’nin çöküşü, yeni uzaktan çalışma çağında ilk kez meydana gelen çöküş olabilir, ancak diğer birçok büyük şirketin, çalışanlarının çoğunluğu bir ofisten çalışırken bile başarısız olduğunu belirtmekte fayda var.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow