hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bankalar, First Republic'in kaderine ABD'nin karar vermesini bekliyor

    Bankalar, First Republicin kaderine ABDnin karar vermesini bekliyor
    expand

    ABD'de bankalar, teklif vermek için Pazar günü verilen son tarihin geçmesinin ardından ABD hükümetinden First Republic Bank'ın (FRC) akıbeti konusunda haber bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Federal Mevduat Sigorta Fonu, JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BofA) Citizens Financial Group (CFG), US Bancorp (USB) ve PNC Financial Services Group (PNC) dahil olmak üzere birkaç büyük bankayı First Republic Bank'ın satın alımına teklif vermeleri için davet etti.

    Bank of America, konuya yakın kaynaklara göre bir teklife karşı karar verdi. Bloomberg'in haberine göre US Bancorp da teklif vermemeye karar verdi.

    FDIC, bankalara Pazar günü öğlen için son tarih verdi ve ihale sürecine aşina olan kişiler bunu, hükümetin First Republic'e el koymasının başlangıcı olarak yorumladı. Cuma günü yayınlanan birden fazla rapor, FDIC'nin muhtemelen Birinci Cumhuriyet'i kayyumluğa yerleştireceğini öne sürdü.

    Demokratik Kongre Üyesi Ro Khanna, CBS'nin "Face the Nation" programında FDIC'nin First Republic ile başa çıkmak için "en düşük maliyetli alternatifi" alması gerektiğini söyledi.

    KİM SATIN ALACAK?

    Bloomberg'in bildirdiğine göre, JPMorgan kazanırsa, ABD hükümetinin herhangi bir bankanın kendisine tüm ABD mevduatlarının yüzde 10'undan fazlasını sağlayan bir satın alma yapmasını engelleyen bir kurala bir istisna sağlaması gerekecek. Ülkenin en büyük bankası olan JPMorgan şimdiden bu sınırın üzerinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    First Republic'i satın alma girişimi, CEO Jamie Dimon'u 15 yılda ikinci kez ulusal bir bankacılık krizinin merkezine yerleştiriyor.

    2008'de, JPMorgan o yılın Mart ayında New York yatırım bankası Bear Stearns'ı satın alarak federal hükümetten 29 milyar dolarlık bir destek alarak ve ardından Eylül 2008'de Seattle'daki Washington Mutual'ı satın aldığında, finansal sistemin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için iki kez hareket etti. Washington Mutual'dan JPMorgan, düzenleyicilerin Seattle tasarrufunu ele geçirmesinin ardından operasyonlarını satın aldı. Hala ülkenin şimdiye kadarki en büyük banka başarısızlığı oldu.

    İki anlaşma, JPMorgan'ı ülkenin kıyıdan kıyıya en büyük bankası haline getirdi ve ona Wall Street'te daha da güçlü bir el sağladı. Ayrıca yıllarca süren yasal ve düzenleyici baş ağrılarını da beraberinde getirdiler. Dimon, bunu tekrar yapabilseydi, bu nedenlerle Bear Stearns'ü satın almayacağını söyledi.

    Pittsburgh merkezli PNC de 2008 mali krizi sırasında onu sektörde daha da büyük bir oyuncu haline getiren bir satın alma işlemine gitti.

    Düzenleyiciler, onu, kötü performans gösteren ipoteklere maruz kalması nedeniyle zayıflamış olan Cleveland rakibi National City için teklif vermeye teşvik etti. Ekim 2008'de açıklanan 5 milyar dolardan fazla anlaşma, onu ülkedeki en büyük borç verenlerden biri yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    31 Aralık itibariyle en büyük altıncı banka olan PNC, 2008'den bu yana oldukça büyük anlaşmalar yaptı. 2012'de Royal Bank of Canada'nın ABD'deki bireysel bankacılık yan kuruluşunu 3,47 milyar dolara satın aldı ve 2021'de İspanya'nın ABD kolunu aldı. BBVA'yı 11,6 milyar dolara satın aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow