hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BES'te altın dönemi! 2023'te yıldızı parlayan yatırım fonu belli oldu

    BESte altın dönemi 2023te yıldızı parlayan yatırım fonu belli oldu
    expand

    Geçen sene tasarruflarını hisse fonlarında değerlendirenler yüzde 213 gibi yüksek getiri sağlarken, 2023’ün başından bu yana hisse fonlarındaki birikimler eridi, altın fonlarının yıldızı parladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tasarruflarını altın fonunda değerlendiren bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının yüzü güldü, sene başından bu yana birikimleri yüzde 17.44 arttı. Özellikle son yıllarda enflasyonun çok üzerinde yüksek getirilerle dikkat çeken BES, sadece tasarruf aracı olmaktan çıktı, yatırım enstrümanı haline de geldi.

    BES’in yıldızının parlamasının bir başka nedeni de yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında birikimlerin yönleneceği alternatif yatırım enstrümanlarının olmaması. Son verilere göre de BES’te toplam fon büyüklüğü 462 milyar lirayı aştı. 2022 yılında ortalama BES getirisi enflasyonun 5 puan üzerinde olmasına karşın, tasarruflarını Hisse fonlarında değerlendirenlerin yüzde 213 gibi yüksek getiriler sağlaması, dikkatleri BES fonlarının üzerine çekti. Geçen sene altın, para piyasası ve ağırlıklı dövize yatırım yapan emeklilik fonları ise getiride enflasyonun altında kaldı.BESte altın dönemi 2023te yıldızı parlayan yatırım fonu belli oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YÜZDE 5.29 GETİRİ

    2023 yılı ile birlikte BES fonlarında durum değişti. 2023’ün Ocak ayından bu yana geçen dört buçuk aylık sürede tüm emeklilik fonlarının ortalama getirisi, bir başka ifadeyle BES’in ortalama getirisi, yüzde 5.29 oldu. Aynı dönemdeki yüzde 15.21’lik enflasyonla mukayese edildiğinde bireysel emeklilik sisteminin ortalama getirisi enflasyonun 9.9 puan gerisinde kaldı. Aynı dönemde yüzde 13.11 getiri sağlayan faizsiz fonlar ise getiride enflasyonun 2 puan altında kaldı. Bunlar BES’in ortalama getirileri; fon bazında incelendiğinde ise durum değişiyor.BESte altın dönemi 2023te yıldızı parlayan yatırım fonu belli oldu

    HİSSEDE SERT DÜŞÜŞ

    Geçen senenin tamamında hisse senedi fonlarının yıldızı parlarken, 2023’te altın fonlarının yıldızının parladığı görülüyor. Nitekim sene başında bu yana altın fonunun getirisi yüzde 17.44 olarak gerçekleşti ki, bu da yüzde 15.21’lik enflasyonun 2.2 puan üzerinde getiri anlamına geliyor. Şunu da söylemekte fayda var, 2023’ün başından bu yana altın ve altın katılım fonunun dışında enflasyonun üzerinde getiri sağlayan başka bir emeklilik fonu olmadı. Geçen seneki yüksek getiri sonrası halen hisse fonlarında kalmaya devam eden BES katılımcılarının ise birikimleri yüzde 9.36 eridi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow