hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bloomberg: Euro Bölgesi, Merkez Bankası kayıpları dönemine hazırlanıyor

    Bloomberg: Euro Bölgesi, Merkez Bankası kayıpları dönemine hazırlanıyor
    expand

    Bloomberg'e göre Euro Bölgesi merkez bankaları, on yıllık para basımından kaynaklanan ilk önemli kayıplarını önümüzdeki haftalarda açıklayarak yeni bir inceleme çağının ve vergi mükelleflerini kurtarma olasılığının habercisi olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu perşembe yıllık sonuçlarını açıklayacak. Raporda, yüksek faiz oranlarının geçmiş yıllardaki niceliksel genişleme yoluyla biriken mevduatların hizmet maliyetini yükselttiği gün ışığına çıkacak.

    Bloomberg'de yayımlanın bir habere göre, yetkililerin bu yıl ve bölge genelinde büyük açıklara karşı uyarıda bulunmaları bekleniyor. Dahası ECB açıklaması, Alman Bundesbank'ın potansiyel olarak en büyük darbeyle karşı karşıya olduğu bir dizi garip ulusal raporun habercisi olacak.

    Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno bir röportajda, "Faiz oranlarının varlık ve yükümlülüklerdeki uyumsuzluğu nedeniyle 2022'de birçok banka için sonuçlar zaten olumsuz olacak. Artık kendimizi, merkez bankası bilançosundaki tahvillerin ve her türlü borcun getirisine uymayan daha yüksek faiz oranlarıyla finanse ediyoruz.” dedi.

    Uluslararası Ödemeler Bankası bu ay bu tür sonuçların önemli olmadığı, merkez bankalarının negatif öz sermaye ile çalışabilecekleri ve iflas edemeyeceklerini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bloomberg, "Buna rağmen, ECB, Avrupa Birliği'nin başka yerlerindeki parasal açıkları eleştirdi ve kendi kuralları, hükümetlerin ulusal merkez bankaları için para ayırmasını gerektirebilir." dedi ve bankanın kendisinin yardıma ihtiyacı olmasının bile mümkün olduğu vurgusu yaptı.

    Brüksel'deki Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi'nin yönetim kurulu üyesi Daniel Gros'a göre Bundesbank, ECB faiz oranlarının mevcut seviyelerde kalması halinde 2022 için muhtemelen küçük zararlar açıklayacak ve 2023'te 26 milyar Euro'ya (28 milyar dolar) çıkacak.

    Yakın bir örnekte Birleşik Krallık, önceden kararlaştırılmış bir tazminat kapsamında İngiltere Merkez Bankası'na 11 milyar sterlinlik (13,2 milyar dolar) bir havaleyi onayladı.

    İsviçre merkez bankası, İsviçre büyümesinin yaklaşık beşte birine eşdeğer, şimdiye kadarki en büyük kaybından sonra sermaye artırımına ihtiyaç duymadı. Ancak SNB, yetkililere yalnızca ikinci kez bir yıllık ödemeyi atladı ve yetkililer bilançoyu küçülterek gelecekteki açıkları sınırlandırmaya başladı.

    Avustralya Merkez Bankası'ndaki 36,7 milyar Avustralya doları (25,1 milyar ABD doları) zarar, onu 12,4 milyar Avustralya doları negatif öz sermaye ile bıraktı. Haziran ayında, gelecekteki karları koruyarak rezervleri yeniden inşa etmeyi umduğunu ve hükümetten nakit aramadığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow