hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa seçim sonrası güne nasıl başladı?

    Borsa seçim sonrası güne nasıl başladı
    expand

    BIST 100 14 Mayıs seçimleri sonrası güne yüzde 6,38 oranında 306,03 puan düşüşle 4.489,58 puandan başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da BIST100 Endeksi haftaya 306,03 puan düşüşle 4.489,58 puandan başladı.

    Açılışta satışların önemli bölümü bankacılıktan geldi. Bankacılık endeksi seçim sonrası yeni haftaya yüzde 9,5 düşüşle başladı. Holding endeksi yüzde 7,86 azaldı.

    Dün yapılan 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde henüz resmi sonuç ortaya çıkmazken, oy sayımı devam ediyor. Belli olan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı yarışında Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,4 oyla önde gidiyor. Bu sonuçlarla cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalıyor. 

    DEVRE KESİCİ UYGULANDI

    Sert düşüş sonrası endeks bazlı devre kesici uygulandı.

    Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

    “Saat 09:55:17 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve emtia sertifikalarında saat 10:20:00’de tek fiyat emir toplama, 10:25:00 (*)’de eşleştirme yapılacak ve 10:30:00’dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10:20:00’de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10:30:00’dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10:30:00’dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir.

    İŞLEMLER TEKRAR BAŞLADI

    VİOP’taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Repo Pazarı’nda işlemler saat 10:30’da yeniden başlayacaktır.”

    Pay Piyasasında saat 10.20.00'de tek fiyat emir toplamanın başlayacağı kaydedilen açıklamada, 10.25.00'da eşleştirme yapılacağı ve 10.30.00'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edileceği bildirildi.

    Açıklamada, Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.20.00'de tek fiyat emir toplama yapılacağı ve 10.30.00'dan itibaren seansın kaldığı yerden devam edeceği aktarılarak, "Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler 10.30.00'dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.​​​

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow