hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brexit sonrası bir ilk! İngiltere dev ticari anlaşmayla Asya bloğuna katıldı

    Brexit sonrası bir ilk İngiltere dev ticari anlaşmayla Asya bloğuna katıldı
    expand

    İngiltere Trans-Pasifik Ortaklığıyla 11 üyeli Asya bloğu CPTPP'ye katılacağını ve anlaşmayla toplam büyümesi 11 trilyon sterlin (13.6 trilyon dolar) olan bir bölgeye erişim sağlayacağını açıkladı. Bu, ülkenin Brexit sonrası en büyük ticaret anlaşması ve onu CPTPP’ye katılan ilk Avrupa ülkesi yaparken Başbakan Rishi Sunak, anlaşmanın İngiltere’yi dinamik ve büyüyen bir Pasifik ekonomileri grubunun merkezine koyduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2020'de Brexit ile Avrupa Birliği'nden çıkan İngiltere, yaklaşık iki yıl süren yoğun müzakerelerin ardından geniş bir Asya-Pasifik ticaret bloğun CPTPP'ye katılmak için tarihi bir ticaret anlaşması yaptı.

    İngiltere, bunun ülkenin Brexit sonrası en büyük ticaret anlaşması olduğunu ve bu yana CPTPP’ye katılan ilk Avrupa ülkesi olduğunu söyledi.

    Başbakan Rishi Sunak anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak anlaşmanın İngiltere'yi dinamik ve büyüyen bir Pasifik ekonomileri grubunun merkezine koyduğunu söyledi.

    Sunak, “Kalbimizde açık ve serbest ticaret yapan bir ülkeyiz ve bu anlaşma, Brexit sonrası özgürlüklerimizin gerçek ekonomik faydalarını gösteriyor. İngiliz işletmeleri artık Avrupa’dan Güney Pasifik’e kadar pazarlara benzersiz erişimin keyfini çıkaracak.” dedi.

    2018 yılında kurulan bloğun üyeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Japonya, Şili, Malezya, Meksika, Peru, Singapur, Vietnam ve Yeni Zelanda. Bu ülkelerin toplam nüfusu yaklaşık 500 milyon.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere, ticaret bloğuna katıldığında küresel büyümenin yüzde 15′i değerinde olacağını söyledi. Blok şu anda yüzde 13'lük bir paya sahip ve  toplam büyümesi 11 trilyon sterlin (13.6 trilyon dolar). 

    Avrupa ülkesi, CPTPP’ye katılmanın ekonomisini uzun vadede 1,8 milyar sterlin artıracağını ve ücretleri 2019 seviyelerine kıyasla 800 milyon sterlin artıracağını tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow