hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin şehirleri 'gizli borçlar' arttıkça faturalarını ödemekte zorlanıyor

    Çin şehirleri gizli borçlar arttıkça faturalarını ödemekte zorlanıyor
    expand

    Çin'de üç yıldır uygulanan sıkı salgın kontrolleri ve bir emlak kazası, yerel yönetimin kasasını boşalttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin'de bazı şehirler artık temel hizmetleri sağlayamıyor ve temerrüde düşme riski artıyor.

    Analistler, Çin'in ödenmemiş devlet borçlarının geçen yıl 123 trilyon yuan'ı (18 trilyon dolar) aştığını tahmin ediyor. Analistlere göre bunun yaklaşık 10 trilyon doları, şehirler veya eyaletler tarafından desteklenen riskli yerel yönetim finansman platformlarına borçlu olduğu sözde "gizli borç".

    Mali baskı arttıkça, bölgesel hükümetlerin sert bir kışın ortasında ücretleri düşürdüğü, ulaşım hizmetlerini kestiği ve yakıt sübvansiyonlarını azalttığı bildiriliyor.

    Çin basınında çıkan birçok habere göre, kuzeydeki Hebei eyaletindeki binlerce insan, doğal gaz kıtlığı nedeniyle Kasım ve Aralık aylarında evlerini ısıtmakta sorun yaşadı. Devlete ait haber sitesi Jiemian'a göre, kısmen hükümet sübvansiyonlarındaki kesintilerden sorumluydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocak ayında, en kuzeydeki Heilongjiang eyaletinde, Hegang kentindeki haneler de yerel firmaların arzı ciddi şekilde kısıtlamasının ardından ısıtmasız kaldı. Şirketler, hareketi hükümet sübvansiyonlarının eksikliğinden sorumlu tuttu.

    Maliye Bakanlığı tarafından Pazar günü yayınlanan verilere göre, geçen yıl yerel yönetim borcu yüzde 15 artarak 35 trilyon yuan'a (5.2 trilyon dolar) yükseldi. Devlet medyasına göre, yerel yönetim tahvillerine yapılan faiz ödemeleri tarihte ilk kez bir trilyon yuanı (148 milyar dolar) aştı.

    Hunan merkezli bir ekonomik araştırma şirketi olan Mars Macro'daki analistlere ait yakın tarihli bir araştırmaya göre, yerel yönetim finansal araçları, yerel yönetimler tarafından borçlanma kısıtlamalarını aşmak için oluşturulan ve altyapı harcamalarına fon sağlamak için kullanılan kuruluşlar tarafından verilen "gizli borç", 2022'nin ortasında toplam 65 trilyon yuan'a (9,6 trilyon dolar) ulaşmış olabilir.

    Bu, Çin'in GSYİH'sının yarısından fazlasına eşdeğer olacaktır. Analistlerin tahminine göre, genel olarak, Çin hükümetinin borcu şu anda GSYİH'sının yüzde 102'sine eşdeğer.

    Bu borç oranı, 2022'deki ulusal borcu ve GSYİH'sına göre şu anda yaklaşık yüzde 122 olan Amerika'nınkinden hâlâ düşük, ancak Çin'inki, 2016'daki %47'den iki kattan fazla artarak şaşırtıcı bir oranda büyüdü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow