hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den sermaye çıkışı son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti

    Çinden sermaye çıkışı son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti
    expand

    Çin'den sermaye çıkışı son 7 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Üçüncü çeyrekte ekonomide büyümenin beklentilerini aşmasına rağmen emlak sektöründe devam eden krizin etkisiyle sermaye çıkışları son haftalarda hızlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Devlet Döviz İdaresi (SAFE) verilerine, onshore bankalar geçen ay müşterilerine net 19,4 milyar dolar döviz sattılar. Bu, ABD-Çin ticaret savaşının zirve yaptığı Kasım 2018'den bu yana en yüksek rakam oldu. Bankalar ayrıca müşterileri adına yurtdışına net 53,9 milyar dolar gönderdiler. Bu da Ocak 2016'dan bu yana en büyük aylık çıkış olarak kayıtlara geçti.

    Goldman Sachs yayınladığı raporda Cin'den net sermaye çıkışlarının, Eylül ayında yaklaşık 75 milyar $'a tırmandığını, bunun 2016 sonundan bu yana en yüksek seviye olduğunu ve Ağustos ayına göre neredeyse %80 artış gösterdiğini belirtti.

    Rapora göre sermaye çıkışları kısmen yurt dışındaki faiz oranları ile merkez bankasının ekonomiyi canlandırmak amacıyla düşük tuttuğu Çin'deki faiz oranları arasındaki farklılaşmayı yansıtıyor. Bu durum ABD ve Çin getirileri arasındaki farkı son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

    Maggie Wei ve Hui Shan liderliğindeki Goldman analistleri raporda, "Çin ve ABD arasındaki olumsuz faiz oranı farkı, muhtemelen önümüzdeki aylarda kalıcı değer kaybı ve çıkış baskıları anlamına gelecektir" ifadelerini kullandılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi verilere göre Çin Eylül ayında hem cari hem de sermaye hesabından çıkışlar yaşadı.

    China Central Depository & Clearing Co. tarafından Cuma günü açıklanan verilere göre, denizaşırı fonlar Eylül ayında Çin devlet tahvillerindeki varlıklarını 13,5 milyar yuan (1,85 milyar $) azalttı. Ellerindeki toplam borç miktarı 2,07 trilyon yuan ile Mart 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

    Çin'in hisse senedi piyasasındaki gerileme de etkisini gösteriyor. Gösterge CSI 300 endeksi yılın en düşük seviyesine gerilerken, küresel fonlar Perşembe günü Hong Kong ile olan ticari bağlantıları üzerinden 1,6 milyar dolarlık ana kara hisse senedi sattı.

    Morgan Stanley, Şanghay Bileşik Endeksi'nin Cuma günü 3.000'in altına düşmesiyle birlikte, ana kara hisse senetlerinden çıkışın "eşi benzeri görülmemiş bir aşamaya" girdiğini ve daha fazla politika gevşemesi olmadığı sürece küresel fonların satış yapmaya devam edebileceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow