hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'in bütçe açığı 1 trilyon dolarlık rekora yaklaştı

    Çinin bütçe açığı 1 trilyon dolarlık rekora yaklaştı
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Çin'in mali açığı, Covid salgınları ve konut piyasasındaki düşüşün hükümet gelirini aşındırmaya devam etmesiyle yılın ilk 9 ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin hükümetinin tüm seviyeleri için bütçe açığı 7.16 trilyon yuan (980 milyar dolar) ile geçen yıl Ocak-Eylül dönemindeki açığının neredeyse üç katına ulaşarak rekor kırdı.

    Bu yılın ilk dokuz ayında genel kamu ve devlet fonu bütçelerinden elde edilen toplam gelir 19,9 trilyon yuan oldu. Genel kamu geliri, bir önceki yıla göre yüzde 6,6 düşerek, ilk sekiz ayda yüzde 8'lik bir düşüşten yavaşladı. Maliye bakanlığı, vergi indirimleri olmasaydı yüzde 4,1 artacağını söyledi.

    Vergi indirimlerinin çoğu Nisan-Haziran aylarında yapıldı ve bu da son aylarda gelirde iyileşmeye yol açtı. Yalnızca Eylül için gelir bir yıl öncesine göre yüzde 8.4 artarak 1.5 trilyon yuan'a yükseldi. Arazi satışından elde edilen gelir, Ocak-Ağustos dönemindeki yüzde 28.5'lik düşüşe kıyasla, bu yılın ilk dokuz ayında yıllık yüzde 28.3 düşüşle 3.85 trilyon yuan'a geriledi.

    İlk dokuz ayda toplam hükümet harcaması 27,1 trilyon yuan oldu (eğitim, sağlık, savunma ve bilimsel araştırmaları kapsayan genel kamu harcamalarına 19 trilyon yuan dahildir). Bu, Ocak-Ağustos dönemindeki yüzde 6.3'lük artışa kıyasla yıllık yüzde 6.2 arttı. Devlet fonu bütçesi altındaki harcamalar, ilk sekiz ayda yüzde 23.4'lük bir artıştan yüzde 12.5'e düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın başlarında Şanghay ve diğer şehirlerin karantinaya alınmasının ikinci çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılayı neredeyse durgunluğa itmesinin ardından ekonomik büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 3,9'a yükseldi. Perakende satışlar zayıflamış ve işsizlik artmış olsa da, altyapıya yapılan yatırımın artmasıyla toparlanma hızlandı.

    BÜTÇENİN DİĞER ÖNEMLİ KALEMLERİ

    Tapu vergilerinden elde edilen gelir Ocak-Eylül döneminde yıllık yüzde 27,1 düştü.

    Araç alımlarından elde edilen vergi geliri, bazı yeni binek otomobillere ödenen vergiyi yarıya indirme politikasının etkisini sürdürmeye devam etmesiyle bu dönemde yüzde 30,9 düştü.

    Kurumlar ve bireysel gelir üzerinden alınan vergilerden elde edilen gelir sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 9,1 arttı.

    Bir kısmı altyapıya yatırılan devlete ait arazi kullanım hakları transfer harcamaları yüzde 15,2 düşüşle 4,4 trilyon yuan'a düştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow