hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CV'ler yeniden yazılıyor! Ekonomistler listeledi: İşte iş hayatında en önemli 10 yetenek...

    CVler yeniden yazılıyor Ekonomistler listeledi: İşte iş hayatında en önemli 10 yetenek...
    expand

    Dünya Ekonomik Forumu, şu anda en çok talep gören ilk 10 iş becerisini belirledi. İş dünyasının önemli bir değişim ve dönüşümden geçtiği günümüzde sıralamadaki başlıklar dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sivil toplum kuruluşu Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre, meslekler şu anda büyük bir evrim geçiriyor. İş hayatında milyonlarca rol, potansiyel olarak ortadan kalkıyor veya baştan yaratılıyor.

    “İşlerin Geleceği ” raporunda WEF, şu anda hangi becerilerin önemli olduğunu ve hangilerinin önümüzdeki yıllarda hayati hale geleceğini ortaya koyuyor. Rapor, 45 farklı ekonomide 27 endüstri kümesindeki 803 şirketin katıldığı bir ankete dayanıyor.
    Buna göre, teknolojik gelişmelerden iklim değişikliğine kadar çok çeşitli nedenlere bağlı gelişmeye birçok işçi uyum sağlamak zorunda kalacak.

    Analitik ve yaratıcı düşünme becerileri, şirketlerin şu anda çalışanlardan bekledikleri konusunda en üst sıralarda yer alıyor. Dirençli, esnek ve çevik olmak, motive olmak ve kendinin farkında olmak, meraklı olmak ve hayat boyu öğrenmeye kendini adamak gibi öz-yeterlik becerileri de yine üst sıralarda.

    Dünya Ekonomik Forumu’nun İşlerin Geleceği raporuna göre, bu yıl işçiler için en önemli 10 beceri şöyle sıralandı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1. Analitik düşünme
    2. Yaratıcı düşünme
    3. Dayanıklılık, esneklik ve çeviklik
    4. Motivasyon ve öz farkındalık
    5. Merak ve yaşam boyu öğrenme
    6. Teknoloji okuryazarlığı
    7. Güvenilirlik ve detaylara dikkat
    8. Empati ve aktif dinleme
    9. Liderlik ve sosyal etki
    10. Kalite kontrol

    YARATICI DÜŞÜNME ÖNE ÇIKIYOR

    WEF, raporunda, “Önceki araştırmalarla yapılan karşılaştırmalar, işyeri görevleri giderek daha fazla otomatik hale geldikçe, yaratıcı düşünmenin analitik düşünmeye göre öneminin arttığını gösteriyor” dedi.

    Rapora göre, “2018 ve 2020′de, analitik düşünmeyi temel bir beceri olarak gören ankete katılan şirketlerin sayısı, yaratıcı düşünmeyi temel bir beceri olarak görenleri sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 38′lik bir farkla geride bıraktı. Bu fark şimdi yüzde 21′e düştü ve kapanmaya devam edebilir.”

    Yaratıcı düşünme en çok önem kazanması beklenen beceri iken bunu analitik düşünme ve teknolojik okuryazarlık takip etmektedir. Sonuncusu özellikle önemlidir, çünkü teknolojik gelişmeler, DEF raporunun da kapsadığı yeni işlerin ortaya çıkmasında ve mevcut işlerin ortadan kaldırılmasında kilit bir itici güç olacak.

    Yapay zeka ve büyük veri bilgisi, sektör son zamanlarda patladığından yedinci sırada geliyor ve yapay zekanın işlere ne kadar zarar vereceğine dair endişeleri artırıyor . Merak ve yaşam boyu öğrenme gibi sosyal beceriler ile dayanıklılık, esneklik ve çeviklik de sırasıyla dördüncü ve beşinci sırada yer alan çalışanlar için giderek daha hayati hale gelecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow