hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyanet Ramazan fidyesi kaç TL? 30 günlük oruç fidyesi ne kadar?

    Diyanet Ramazan fidyesi kaç TL 30 günlük oruç fidyesi ne kadar
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutamayanların ne kadar fidye ödeyeceği araştırılmaya başlandı. İslam dinine göre, Ramazan ayında oruç tutamayan kişilerin ödemesi gereken bir fidye bedeli bulunmaktadır. Ramazan fidyesi bedeli, bir sadaka-i fıtır miktarıdır ve ayetlerde belirtildiği üzere bir yoksulu tam bir gün doyurmaktan ibarettir. Bir gün ise 2 öğün olarak hesaplanır. Peki, Diyanet Ramazan fidyesi kaç TL? 30 günlük oruç fidyesi ne kadar? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fidye bedelinin ne kadar olduğu, 2024 Ramazan ayında gündem oldu. Müslümanların yerine getirmekle yükümlü olduğu mali ibadet olarak adlandırılan fidye bedelinin bu yılki tutarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Fidye aynı zamanda fitre miktarı olarak da ödenir. Fitre ve fidye, İslam dininde önemli yer tutan iki farklı ibadettir ve her ikisi de belirli koşullar altında mali bir yardım şeklinde gerçekleştirilir. Ancak, amaçları ve uygulama koşulları bakımından birbirlerinden farklıdırlar.

    DİYANET RAMAZAN FİDYESİ 30 GÜNLÜK KAÇ TL?

    Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre bedelini 130 TL olarak belirledi. Buna göre 30 gün boyunca oruç tutamayacak olanların ise 3 bin 900 TL olarak ödemeleri gerekmektedir. Fidye ödemesi Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan’ın içinde veya sonunda verilebilir. Geçmiş Ramazan’dan oruç fidyesi borcu olan kişiler bu fidyeleri diledikleri bir vakitte ödeyebilir, bunun için bir sonraki Ramazan ayını beklemelerine gerek yoktur.

    Diyanet Ramazan fidyesi kaç TL 30 günlük oruç fidyesi ne kadarFİTRE (FITIR SADAKASI) İLE İLGİLİ BİLGİLER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amaç: Fitre, Ramazan ayının sonunda verilen ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan fakir ve muhtaç kişilere yardım amacı taşır. Bu yardımın, Ramazan Bayramı'nın ilk gününden önce yapılarak, herkesin bayram sevincini yaşaması hedeflenir.

    Zamanı: Fitre, Ramazan ayı boyunca oruç tutulduktan sonra, bayram namazından önce verilir. Ancak Ramazan'ın son günlerinde verilmesi daha yaygındır.

    Kimler Verir: Her Müslüman'ın kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına fitre vermesi gerekir, eğer maddi durumu yeterliyse.

    FİDYE İLE İLGİLİ BİLGİLER

    Amaç: Fidye, oruç tutamayacak durumda olan (yaşlılık, sürekli hastalık gibi nedenlerle) ve bunun yerine oruç tutamamanın telafisi olarak verilen mali yardımdır. Fidye, oruç tutamayan kişinin yerine geçen her gün için fakir bir kişiye yedirme yükümlülüğüdür.

    Zamanı: Fidye, oruç tutulamayan her gün için gerekli olup, bu günlerin sayısına göre hesaplanır ve Ramazan ayı içinde veya sonrasında verilebilir.

    Kimler Verir: Oruç tutamayacak durumda olan ve bunun yerine fidye vermesi gereken kişiler, sürekli hastalığı olanlar veya yaşlılık gibi nedenlerle oruç tutamayacak kişilerdir.

    Diyanet Ramazan fidyesi kaç TL 30 günlük oruç fidyesi ne kadar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow