hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DW'ye göre Ukrayna ihtilafı Almanya'ya yüzde 4,5'luk büyümeye mal olacak

    DWye göre Ukrayna ihtilafı Almanyaya yüzde 4,5luk büyümeye mal olacak
    expand

    Rusya ile Ukrayna arasında geçen Şubat sonunda çıkan savaşın Almanya ekonomisinde 2020 ile 2023 yılları arasında yol açtığı toplu zararın yaklaşık 600 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'da devam eden çatışma, Avrupa'nın en büyük ekonomisine bu yıl 175 milyar euro'ya (190 milyar dolar) mal olacak ve bu kişi başına 2 bin euro'ya geliyor.

    Deutsche Welle'nin Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) bir raporuna atıfta bulunan haberine göre Ukrayna'daki çatışmadan Alman ekonomisine gerçek kaybın gelecek yıl büyümesinin yüzde 4,5'i kadar yüksek olacağı hesaplandı.

    Çalışmanın yazarları mevcut durumu, Ukrayna'da askeri harekâtın veya buna bağlı sorunların olmadığı, örneğin hızla yükselen enerji fiyatları, sarmal enflasyon ve arz kesintileri gibi hayali bir senaryoya benzetiyor.

    Çalışma, Ukrayna'da düşmanlıkların patlak vermesinin Almanya'da zaten zor olan ekonomik durumla aynı zamana denk geldiğine işaret etti. Ekonomistler, ülkenin federal kalkınma bankası KfW'nin kalifiye personel eksikliği ve yetersiz üretkenlik artışı nedeniyle Almanya'da refaha yönelik bir tehdit konusunda uyarıda bulunduğuna dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya 2020'de yaklaşık 175 milyar euro, 2021'de 125 milyar euro ve 2022'de yaklaşık 120 milyar euro zarar kaydetti. Bu yıl beklenen 175 milyar euro kayıp, 2020 ile 2023 arasında ülke ekonomisine toplam zararı getiriyor. Raporda, Covid-19 ve Ukrayna'daki çatışmanın 595 milyar euro'ya ulaştığı belirtildi.

    Alman Ekonomi Enstitüsü profesörü IW Michael Gromling'e göre, ekonomideki durum önümüzdeki aylarda "aşırı derecede istikrarsız" kalacak ve Almanya'daki refahın büyümesini engelleyecek. Enerji sektöründeki belirsizliğin, enerji ve diğer hammadde fiyatlarındaki artışın ve buna bağlı yatırım kısıtlamalarının ülke ekonomisinde ters rüzgarlara neden olmaya devam edeceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow