hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomistlerden korkutan tahmin! Tüm dünyayı saracak

    Ekonomistlerden korkutan tahmin Tüm dünyayı saracak
    expand

    Dünya Ekonomik Forumunda ekonomistler, küresel durgunluk olasılığı konusunda ikiye ayrılırken yaşam maliyetinin kriz yaratacağı noktasında birleşti. İşte 2023 raporunun detayları...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan bir ankete göre, baş ekonomistler, büyüme ve enflasyon dinamikleri bölgelere göre değişiklik gösterdiğinden küresel bir durgunluk olasılığı konusunda eşit olarak bölünmüş durumda, ancak çoğu, yaşam maliyetinin birçok ülkede krize yol açmasını bekliyor.

    WEF'in hem kamu hem de özel sektörden önde gelen baş ekonomistlerin yanıtlarını içeren Baş Ekonomistler Görünümü: Mayıs 2023 raporu, ekonomistlerin yüzde 45'inin eşit paylarının bu yıl küresel bir durgunluğu olası veya olası görmediğini ortaya koyuyor.

    Asya, Çin'in yeniden açılmasıyla birlikte en canlı ekonomik aktivitenin beklendiği yer olarak öne çıkarken ekonomistlerin yüzde 93'ü Doğu Asya ve Pasifik'te en azından ılımlı büyüme bekliyor. Baş ekonomistlerin sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 75'i ABD ve Avrupa'da bu yıl zayıf veya çok zayıf büyüme bekliyor.

    Ekonomistler Avrupa, ABD'de ve Sahra-altı Afrika, Latin Amerika ile Karayipler'de çok yüksek enflasyon bekliyor.

    Baş ekonomistlerin yüzde 79'una göre, merkez bankaları enflasyonu yönetmekle bankacılık sektörü istikrarını sürdürmek arasında bir denge ile karşı karşıya kalırken, bunların yüzde 82'si finansal istikrar endişeleri karşısında faiz oranlarındaki artışların yavaşlamasını bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yine, ekonomistlerin yüzde 76'sı merkez bankalarının enflasyonu hedef oranlarına getirmek için mücadele edeceğini düşünüyor.

    KRİZİN ADI: HAYAT PAHALILIĞI

    Baş ekonomistlerin yüzde 76'sına göre hayat pahalılığı birçok ülkede kriz seviyelerinde olmaya devam edecek.

    WEF'in raporunda, yaşam maliyeti baskılarının, yerel fiyat dinamiklerinin para birimindeki değer kaybıyla şiddetlendiği bazı gelişmekte olan ekonomilerde özellikle şiddetli olduğu belirtildi.

    Raporda, "Küresel ücret artışının fiyatlara ayak uydurmakta zorlanmasıyla birlikte, savunmasız toplulukların, özellikle daha sıkı mali koşullar altında, daha fazla yoksulluğa itilme riski var" uyarısında bulunuluyor.

    Ancak, son banka iflaslarına ve mali piyasa çalkantısına rağmen, baş ekonomistler küresel piyasaların sistemik bütünlüğüne olan güvenlerini dile getiriyorlar.

    Ankete katılanların yaklaşık yüzde 69'u bankacılık sektöründeki son sıkıntıyı "sınırlı ek etkiye sahip münferit dönemler" olarak nitelendirirken, yüzde 67'si 2023'te daha fazla banka iflası veya diğer ciddi finansal kesintilerin bir şekilde veya çok muhtemel olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomistlerin yüzde 80'den fazlası, işletmelerin banka kredilerini sağlamayı daha zor bulacağını ve aynı zamanda son finansal bozulmanın bir sonucu olarak teknoloji sektöründeki yatırım ve faaliyetlerde yavaşlamaya yol açacağını düşünüyor.

    WEF'e göre, "Yüksek faiz oranlarının, özellikle üçte ikisinin yüksek oranların 2023-2024'te önemli aksamalara neden olmasını beklediği emlak sektöründeki zincirleme etkilerine de işaret ettiler."

    Genel Müdürü Saadia Zahidi, "Görünüm raporunun son baskısı, mevcut ekonomik gelişmelerin belirsizliğini vurguluyor. İşgücü piyasaları şimdilik dirençli görünüyor, ancak büyüme durgun olmaya devam ediyor, küresel gerilimler derinleşiyor ve birçok ülkede yaşam maliyeti şiddetli olmaya devam ediyor" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow