hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hazine Bakanı tarih verdi! ABD borçlarını ödeyemez hale gelebilir

    Hazine Bakanı tarih verdi ABD borçlarını ödeyemez hale gelebilir
    expand

    ABD'de First Republic'in JPMorgan tarafından satın alınmasıyla bitti denilen bankacılık krizi yeniden kendini gösterdi. Bir yandan Wall Street'te denge sağlanmaya çalışırken bir yandan Washington'da ise borç tavanı gündemde. Hazine Bakanı Janet Yellen "ABD 1 Haziran'da temerrüde düşebilir" diyerek krizin boyutunu gözler önüne serdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye hitaben bir mektup yazarak "hükümetin tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edebilmesi" için Haziran başına kadar süresinin olduğunu söyledi.

    Yazılan mektup, finans dünyasında, ani bir temerrüde düşmenin ve onu takip etmesi muhtemel ekonomik çalkantının sadece haftalar sonra olabileceğine dair korkuları yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.

    Haziran ortası, borç tavanı görüşmeleri için önemli bir dönem çünkü Hazine'nin kasasına bir dahaki sefere önemli miktarda para girişi olacak. Mükellefler, 2023 yılı için tahmini vergilerinin ikinci taksitini bu tarihlerde verecekler.

    Ancak "hükümet o zamana kadar ayakta kalmaya yetecek kadar bankaya sahip olacak mı?" sorusu gittikçe önem kazanıyor.

    Yellen mektubunda, hükümetin 15 Haziran'a ulaşabileceğini belirterek, "Hazine'nin olağanüstü önlemleri tüketmesinin gerçek tarihin bu tahminlerden birkaç hafta sonra olabileceğini" de sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    27 Nisan itibarıyla Hazine Bakanlığı'nın genel hesabı yaklaşık 296,2 milyar dolarlık kapanış bakiyesine sahipti . Nihai Nisan vergi beyannameleri kademeli bir düşüşe başlamadan önce işlendiğinden, bilanço birkaç gün daha iyileşebilir.

    Uzmanlar, dengenin sıfıra ulaşmasının ve ardından gelen temerrüdün piyasalarda sert düşüşlere yol açabileceğinden ve muhtemelen dünya çapında daha fazla ekonomik yansımanın hissedileceği ani bir durgunluğa neden olabileceğinden korkuyor.

    Kaynak: Yahoo Finans

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow