hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erken seçim açıklaması sonrası piyasalarda son durum

    Erken seçim açıklaması sonrası piyasalarda son durum
    expand

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim tarihini 24 Haziran açıklaması sonrası, dolar ve euro düşüşe geçti. Dolar 4,02 liraya kadar çekilirken euro 5 liranın altına geriledi. Borsa İstanbul'da artışlar yüzde 3'e yaklaşarak 111 bin 7500 puanın üzerine çıktı. Erken seçim kararı açıklanmadan dakikalar önce dolar 4,0955 liradan, euro ise 5,0735 liradan satılıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında çağrısıyla başlayan erken seçim gündemi, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile netlik kazandı. Erdoğan, "Yetkili kurullarımızda Sayın Bahçeli'nin çağırısını enine boyuna müzakere ettik. Bu erken seçim teklifine olumlu yaklaşmamız konusunda görüş birliğine vardık. Ortaya çıkacak belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması için 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik." ifadelerini kullandı. 

    Erdoğan erken seçim için tarih verdi: 24 Haziran 2018

    Euro 5 liranın altına indi! İşte piyasalarda son rakamlar

    *Erken seçim açıklamaları öncesinde 4,08 liranın hemen üzerindeki dolar/TL kuru, 4,04 seviyelerinin altına geriledi. Euro ise 5,07 seviyelerinden 5 liranın altına çekildi. Saat 17:45 itibarıyla dolar/TL 4,0330 liradan, euro ise 4,9965 liradan alıcı buluyor.

    *Borsa İstanbul, 108 bin 200 puan seviyelerinden 110 bin 600 puan seviyelerini geçti. BİST-100'de işlem gören hisse senetleri yüzde 2,5'in üzerinde değer kazandı. 

    * Öğle saatlerinde Kapalıçarşı'da 177 liranın üzerinde işlem gören altının gram fiyatı ise 176,50 liraya geriledi. Çeyrek altın ise 282,60 liradan satılıyor.

    Dolar ve euro neden düşüyor?

    TL'nin dolar ve euro karşısında değer kazanmasında en önemli 2 etken,erken seçin kararıyla birlikte TCMB’nin Nisan toplantısında faiz artışına gideceği beklentisinin artması ve seçim tarihinin çok yakın olması oldu. Bir diğer gerekçe de Nisan ayı içindeki sert fiyatlamada serken seçim olasılığı da vardı ve kur bu nedenle rekor seviyelere ulaşmıştı. Beklentinin fiyatlanmasının ardından gerçekleşme satış yarattı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow