hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski Beyaz Saray ekonomistinden 'petrodolar' uyarısı

    Eski Beyaz Saray ekonomistinden petrodolar uyarısı
    expand

    Eski Beyaz Saray yetkilisi Paul Craig Roberts dünya çapında petrol ödemeleri için doların kullanılmasının reddedilmesinin ABD ekonomisini baltalayabileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Beyaz Saray yetkilisi Paul Craig Roberts'a göre, dünya çapında daha fazla ülke enerji ticaretinde dolardan uzaklaştıkça ABD ciddi ekonomik risklerle karşı karşıya.

    Reagan yönetimi sırasında ABD Hazine Bakanlığı'nın Ekonomi Politikasından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan Roberts, yayınlanan bir makalesinde, petrodoların sonunun doların değeri, faiz oranları ve ABD enflasyonu üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı konusunda uyardı.

    Suudi Arabistan'ın petrol için dolar dışındaki para birimleriyle ödeme kabul etmeye açık olduğuna dair son açıklamasına işaret etti. Roberts'a göre, bu olursa dolar talebi ve para biriminin değeri düşecek. Ekonomist , "Bu, Washington'un gücüne ve Amerikan bankalarının mali gücüne yönelik büyük bir tehdit" dedi.

    Roberts, petrodoların yarım asırdır ABD dolarının değerini desteklediğini ve Amerika'nın büyük bütçe ve ticaret açıklarının finansmanını sağladığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makale, Suudilerin petrodoları düşürmesi durumunda, Federal Rezerv açıkları para basarak kendisi finanse etmedikçe, Amerikalıların ABD bütçe açıklarını finanse etmek için gerekli olan sert enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

    Bu durumda, dolara yönelik azalan dış talep nedeniyle doların döviz değerindeki düşüşün neden olduğu enflasyona parasal enflasyon eklenecek. Roberts , "Bu, ABD için büyük bir kemer sıkma uygulaması anlamına gelirse" uyarısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow