hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'ye başvuru sayısı 1.5 milyona yaklaştı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAK DHA

    EYT düzenlemesi sonrası ilk bir ay tamamlanırken yasa kapsamına girenlerden emeklilik başvurusu yapanların sayısı 1.5 milyona yaklaştı. Yeni emekli olanlar ilk maaşlarını Nisan'da alacak. Ayrıca zamlı ikramiyeler için de gözler Bayram öncesine çevrildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, emeklilik için başvuru yapanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerindeki telaşı devam ediyor. Müdürlüklerde emeklilik başvurusu taleplerini alan personelin yoğun mesaisi sürüyor. EYT kapsamında 2 milyon 250 bin sigortalının emeklilik başvurusu yapmasının beklendiği SGK müdürlüklerinde rakam 1.5 milyona yaklaştı.

    “Aylık bağlanması için yoğun çalışma içerisindeyiz” diyen Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Beyazıt Ablay, Antalya’da 28 Mart itibarıyla 57 bin 120 Başvuru alındığını, 4 bin 900’üne de aylık bağlama işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Başvuru yapanlara aylık bağlanma süreci hakkında bilgi veren Ablay şunları söyledi:

    “Vatandaşlarımızın talep tarihini takip eden ay başından itibaren hak kazanılmış oluyor. 3-31 Mart arasındaki başvuruda hak kaybı açısından fark yok.

    1 Nisan itibarıyla aylık hak edilmiş olacak. Yoğunluk ve fiziki kapasitemizden kaynaklı aylıklarda sarkma olsa da sigortalının hak kaybı olmayacak. Birikmiş şekilde aylıklar ödenecek. Tüm gayretimizle başvuruları işleme alıyor, yoğun mesai yapıyoruz. Çalışanlarımız aylık 50 saat fazla mesai yapıyor. Cumartesi günleri emeklilik servisimiz çalışıyor, akşamları 3-4 saat çalışmalarımız sürüyor. İl müdürlüğümüzün ortalama aylık bağlama kapasitesi 1000 civarında, EYT sürecinde biz bunu beş kat artırmış bulunmaktayız.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYLIKLAR, EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERİLDİKTEN SONRAKİ AYDAN İTİBAREN ÖDENECEK

    Emeklilik dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren aylıklar ödeniyor.

    Başvuru tarihi maaş alma zamanını etkiliyor.

    SSK ve BAĞ-KUR'luların nisan ayında aylık alabilmeleri için 31 Mart'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Kamu işçileri ve memurlarda ise nisanda emekli aylığı almak için başvuru süresi sona erdi.

    İLK MAAŞLAR 1 NİSAN'DAN İTİBAREN ÖDENECEK

    31 Mart tarihine kadar müracaat eden EYT'liler, ilk maaşlarını 1 Nisan'dan itibaren almaya başlayacak. Hak sahipleri başvurularının durumunu öğrenebiliyor.

    e-Devlet'te SGK evrak takip hizmetinden ya da SGK'nın il ve ilçe müdürlüklerinden süreç takip edilebiliyor.

    BAYRAM İKRAMİYESİNDEN EYT'LİLER DE YARARLANACAK

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2 bin liraya yükseltilecek bayram ikramiyesi düzenlemesinden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olacaklar dahil olmak üzere 15,6 milyon emeklinin yararlanacağını açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow