hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faizleri beklenenden az artıran Norveç'te enflasyon hızlandı

    Faizleri beklenenden az artıran Norveçte enflasyon hızlandı
    expand

    Norveç ekonomisi, artan enflasyonist baskıyla soğuma tehlikesi altında. Ülkedeki tüketici fiyatları artışı 35 yılın en yüksek seviyesine sıçradı. Son kararında faiz artırımını yavaşlatan merkez bankasının yeniden ivmeyi artırabileceği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç'te manşet enflasyon Ekim ayında yüzde 7,5 ile otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve İskandinav bölgesinde yaklaşan bir resesyona ilişkin korkuları artırdı. Ülkenin merkez bankası Norges Bank tarafından izlenen çekirdek enflasyon, piyasa konsensüsünün ve bankanın kendi tahmininin üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 5,9'a ulaştı.

    Bloomberg'de yer alan habere göre, veriler, ekonominin soğuma belirtileri nedeniyle bu ay artış hızını düşürmesinin ardından politika yapıcıların Aralık ayında faiz artırımlarını yeniden hızlandırabilecekleri yönündeki spekülasyonları artıracak.

    Geçen hafta, Norveç merkez bankası başkanı Ida Wolden Bache, fiyat-ücret sarmalı için acil bir tehlike görmediğini söyledi. İstatistik Norveç'in Çarşamba günkü raporuna göre, ortalama ücret üçüncü çeyrekte yüzde 4,1 artarak iki yıldan fazla bir sürenin en hızlı artışı oldu.

    Norges Bank, Kasım ayı toplantısında kilit politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 2.5'e yükseltirken, piyasalar, sağlam ekonomik aktivite ve sıkı bir işgücü piyasası ortamında enflasyonu frenlemek amacıyla 50 baz puanlık daha geniş bir artış öngörüyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow