hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed toplantısından ne bekleniyor?

    Fed toplantısından ne bekleniyor
    expand

    Fed'in bu akşamki açıklamasıyla faizleri 0,25 oranında artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bankanın, sekizinci kez faiz oranlarını artırmaya gittiği sıkılaştırma döngüsü 1 yıla ulaşacak. İşte karar öncesi en son güncellemeler..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in bu akşam 2023'ün ilk para politikası toplantısının bitiminde son 1 yıl içinde sekizinci kez faiz oranlarını artırması bekleniyor.

    Ancak toplantı aynı zamanda merkez bankasının normale dönüşe karar verme sürecinde çok önemli bir dönüm noktası olabilir.

    Fed'in faiz artırım hızını Aralık'taki yarım puandan çeyrek puana indirmesi bekleniyor . Bu, bankaların birbirlerinden gecelik borçlanma için uyguladıkları faiz oranını %4,5 ile %4,75 aralığına yükselterek Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkaracak.

    Aynı zamanda merkez bankası, hane halkını ve ekonomiyi alt üst eden tarihsel büyük artış sayısına ulaşacak.

    Bu toplantıda Fed gözlemcilerinin karşı karşıya olduğu kilit soru, merkez bankasının yılın geri kalanında ileriye dönük yolu nasıl işaretleyeceği olacak. Fed Başkanı Jerome Powell beklentileri azaltacak ve enflasyonla mücadelede hala “gidilecek çok yol” olduğunu yineleyecek mi, yoksa Fed yetkilileri faiz artırımlarını hafifletmeye hazır olduklarının sinyalini mi verecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralık ayındaki son Fed toplantısından bu yana, iki ekonomik eğilim faiz artırımlarının yavaşlamasını sağladı: Ücret artışı ve enflasyona ilişkin son veriler cesaret verici ve ekonomik büyüme sinyalleri endişe verici hale geldi. Tüketici güven verileri gelecekle ilgili belirsizliğe işaret ediyor ve özellikle CEO'lar arasında durgunluk korkuları arttı.

    Bu, Fed'in ekonomiyi soğutma ve fiyat artışlarını durdurma misyonunun işe yaradığı anlamına geliyor.

    Fed yetkilileri, doğru yolda olduklarına inansalar da, %2'lik enflasyon hedefine ulaşmaları için daha gidilecek çok yol olduğunu düşündüklerini söyledi.

    En son okumada enflasyonun soğumaya devam etmesine rağmen, yıllık fiyat artışının hala tarihsel olarak yüksek olan yüzde 6,5'te olduğu görünüyor.

    Bank of America ekonomistleri yakın tarihli bir notta, "Enflasyonun zirvesinin aşılması memnuniyetle karşılanıyor ve politika yapıcılar enflasyonun daha düşük bir yolda olduğuna dair güveni artırmış görünüyor, ancak Fed henüz enflasyonist baskıların hızla dağılacağına ikna olmadı" diye yazdı.

    EY Parthenon Baş Ekonomisti Gregory Daco yakın tarihli bir notta, "Yılın bu ilk toplantısı, yılın geri kalanının gidişatını belirleyeceği için şüphesiz çok ilginç olacak. Ancak yavaş bir vals yerine, Fed ve piyasalar bir kez daha senkronize ritimler bulmaya çalışırken cehennem gibi bir tango bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow