hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Goldman Sachs gelecek yıl ABD enflasyonunda önemli düşüş görüyor

    Goldman Sachs gelecek yıl ABD enflasyonunda önemli düşüş görüyor
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Goldman Sachs ekonomistleri , yumuşayan tedarik zinciri sorunları, barınma enflasyonunda bir zirve ve daha yavaş ücret artışı nedeniyle 2023'te ABD enflasyonunda önemli bir gevşeme beklediklerini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs ekonomistleri ABD enflasyonuna dair yeni bir araştırma notu yayımladı. Buna göre, daha zayıf emtia fiyatları ve daha güçlü bir dolar da enflasyon üzerinde baskı oluşturuyor.

    Rapora göre, ABD'li borç veren, çekirdek PCE önleminin Aralık 2023'e kadar şu anda yüzde 5,1'den yüzde 2,9'a düşmesini bekliyor. 

    Geçen haftaki veriler ABD tüketici fiyatlarında bir soğumaya işaret etti. yüzde 7,7 ile Ekim enflasyonu Ocak ayından bu yana en yavaş hızda geldi.

    Goldman Sachs'ın açıkladığı tahminlerdeki kilit noktalar şu şekilde:

    Goldman Sachs, arzı kısıtlı mal kategorilerinin çekirdek enflasyona katkısının negatif yönde dalgalanacağını, şu anda +0,6 puanlık bir artıştan 2023'ün sonuna kadar -0,4 puana düşeceğini ve genel çekirdek enflasyondaki yavaşlamanın neredeyse yarısını oluşturacağını tahmin ediyor.

    Tedarik zinciri kesintileri ve nakliye tıkanıklığı 2022'de önemli ölçüde hafifledi. Otomobil ve tüketim malları stokları da düşük seviyelerden toparlandı. Otomotiv mikroçip sevkiyatlarının 2019'un yüzde 42 üzerinde olmasıyla birlikte özellikle yarı iletkenlerin arzı önemli ölçüde iyileşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Goldman Sacs'ın daha düşük çekirdek enflasyon beklemesinin ikinci nedeni, ilkbaharda bekledikleri yıldan yıla barınma enflasyonunda bir zirve. Ülkede kiralık dairelere yönelik güçlü talep, şimdiden bir arz tepkisini çekti: 1974'ten bu yana en büyük boru hattı olan 1 milyon daire yapım aşamasında veya izin verildi. Sonuç olarak kiralık boş yer oranları toparlanmaya başlıyor ve muhtemelen gelecek yıl pandemi öncesi oranlara geri dönecek.

    Özellikle üçüncü nedenden dolayı Goldman, 2023'ün sonlarına kadar hizmet enflasyonu üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltmak için daha yavaş ücret artışı bekliyor. İşgücü piyasasının yeniden dengelenmesi, özellikle perakende ve eğlence gibi iş-çalışan açığında büyük düşüşlerin olduğu sektörlerde, ücret artışını zaten düşürüyor. Yıllık ücret artışının 2023'ün sonunda 1,5 puan düşerek yüzde 4'e düşmesini ve emek yoğun hizmet kategorilerinde enflasyonun yavaşlamasına yardımcı olmasını bekliyorlar.

    Goldman ekonomistleri, “Sonuç olarak, çekirdek PCE enflasyonunun önemli ölçüde düşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow