hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkinci el otoda ‘reklam oyunu’

    İkinci el otoda ‘reklam oyunu’
    expand
    KAYNAKMilliyet

    İnternetin önde gelen ikinci el oto alım satım siteleriyle ilgili rekabet soruşturmasında, bazı platformların sunduğu taahhütler Rekabet Kurulu’nca reddedildi. Araba alım satım platformlarının soruşturmaya konu olan platformlarının reklam davranışlarıyla ilgili detaylar da netleşmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İnternet platformları üzerinden ikinci el araç alım satımında faaliyet gösteren Arabam.com, Vava Cars, Araba Sepeti ve Letgo’nun, birbirlerini negatif eşlemeye ve hedeflememeye yönelik yaptıkları centilmenlik anlaşmalarıyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine Rekabet Kurulu’nca soruşturma açılmasına karar verilmişti.

    Sektörden elde edilen bilgilere göre, hakkında soruşturma yürütülen bazı teşebbüslerin sunmuş olduğu taahhüt verme talepleri, soruşturmaya konu rekabet endişelerini giderebilecek nitelikte olmadığı ve ilgili anlaşmaların açık ve ağır ihlal olarak değerlendirilebilecek nitelikte olması nedeniyle Rekabet Kurulu’nca reddedildi. Bundan sonraki süreçte, rekabet soruşturmasının normal seyrinde devam edeceği öğrenildi.

    Beraber hareket

    Araba alım satım şirketlerinin soruşturmaya konu olan platformlarının reklam davranışlarıyla ilgili detaylar da netleşmeye başladı. Soruşturulan iddialara göre, araç alım satım platformları, internetteki arama platformlarında, alanlarıyla ilgili aramalarda kullanılan anahtar sözcüklerin, belli bir alım satım platformuna yönlendirilmesini sağlayabiliyor. Şirketlerin yaptığı iddia edilen anlaşmayla, belli anahtar sözcüklerle arama yapan müşteriler, alternatifli seçenekler yerine belirgin bir siteye yönlendirilmiş oluyor. Böylece şirketler, birbirlerinin markalarını arama motorları ve sosyal medya mecralarında doğrudan veya dolaylı olarak hedeflememiş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aramayı yönetiyorlar

    ‘Negatifleme’ yöntemiyle de alım satım platformları, birbirlerinin tescilli markalarını ve sözleşmelerde yer alan diğer ibareleri tüm tarayıcı ve arama motorlarında, Google AdWords, Facebook, Twitter,   gibi tüm sosyal medya mecralarında geniş ve sıralı eşleşme türlerinde ‘negatif kelime’ olarak ekleyebiliyor. Şirketler, negatif anahtar kelimelerden yararlanarak alakasız sitelerin ya da videoların hedeflenmesini önleyebiliyor, böylece otomobil alım satımındaki arama sonuçları platformların taleplerine göre daraltılabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow