hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere, Rus varlıklarını iade etmeyecek

    İngiltere, Rus varlıklarını iade etmeyecek
    expand

    İngiliz yetkililer, Rus devlet varlıklarının Ukrayna'daki çatışma sona erdikten sonra bile iade edilmeyeceğini, ancak Moskova Kiev'e tazminat ödediğinde iade edileceğini doğruladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'nin,  Rus varlıklarını "Kiev'e tazmin edilene kadar" elinde tutacağı belirtildi.

    The Guardian'ın bildirdiğine göre İngiliz milletvekilleri ve Ukraynalı yetkililer, dondurulan fonların yeniden inşa çabaları için Kiev'e devredilmesi için baskı yapıyorlar. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly geçen hafta Rusya'nın egemen varlıklarının, ülke Ukrayna'ya tazminat ödemeyi kabul edene kadar hareketsiz kalması gerektiğinde ısrar etti.

    Kayıt merkezi Lahey'de olacak ve "bireylere ve Ukrayna devletine verilen hasar, kayıp veya yaralanma hakkında kanıt ve iddia bilgileri" olarak hizmet edecek.

    300 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

    Rusya'nın tahminlerine göre, Batı yaptırımları nedeniyle ülkenin 300 milyar dolardan fazla döviz rezervi donduruldu. Ayrıca Rus vatandaşlarına ve işletmelerine ait milyarlarca değerinde mal varlığına el konuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bank of Russia'ya göre, Rus devletine ait 26 milyar sterlin (32,1 milyar dolar) değerindeki varlık ve rezervler şu anda İngiltere'de tutuluyor.

    RUSYA'DAN HUKUKA AYKIRILIK İTİRAZI

    Daha önce Financial Times, AB yetkililerinin Euroclear'da tutulan Rus varlıklarından elde edilen yaklaşık 196,6 milyar Euro'luk (211,1 milyar dolar) kârı Kiev'e nasıl gönderebileceklerini incelediklerini bildirdi.

    Ancak Batılı yetkililer, Rus parasına el koymanın fizibilitesi konusunda hâlâ yasal zorluklarla karşı karşıya. Oxford Üniversitesi'ndeki uluslararası kamu hukuku profesörü Antonios Tzanakopoulos'a göre, Rus varlıkları, devletin bir düzenlemesi olarak egemen dokunulmazlık tarafından korunmaktadır. Dolayısıyla bu fonlara el konulması uluslararası hukuka aykırı olacak.

    Moskova, Batı'nın el konulan varlıkları Ukrayna'ya devretme girişimlerini "barbarlık" ve "hırsızlık" olarak nitelendirdi ve gerekirse Rusya'nın aynı şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow